La polèmica sobre les llistes amb exmembres d’ETA no li han fet gaires pessigolles a Bildu. La formació de l’esquerra abertzale ha aconseguit aquest 28-M consolidar la seva expansió a Euskal Herria i treure uns resultats espectaculars tant al País Basc com a Navarra. De fet, el partit d’Arnaldo Otegi ja acaricia l’alcaldia de Vitòria. Tot i que no ha sigut el partit més votat al País Basc (el PNB ha obtingut més vots), ha aconseguit els millors resultats de la seva història, en un creixement que va fer que ahir a la nit el coordinador general de la formació es reivindiqués com a “primera força política a tota Euskal herria”.

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini

Nou cicle al País Basc

“És el primer pas d’un nou cicle”, va bramar ahir a la nit Arnaldo Otegi, després que Bildu guanyés a les Juntes Generals de Guipúscoa i a l’ajuntament de Vitòria. I després, també, que es quedés a les portes de ser la primera força a Sant Sebastià i Pamplona. No obstant això, l’esquerra abertzale recuperarà un bon grapat d’alcaldies repartides pel País Basc i Navarra. Otegi, per exemple, ha posat en relleu els bons resultats que ha tret Bildu a municipis com Soraluze, Tolosa, Lekeitio, Durango, Agurain, Arrasate, asaia, Oyón, Bergara, Lekunberri o Eskoriatza. “Han sigut uns resultats espectaculars”, ha destacat el coordinador general de la formació.

El PNB ha perdut molts vots en les eleccions municipals d’aquest 28-M, però ha aconseguit mantenir-se com a primera força amb el 31,69% dels suports al País Basc. Ara bé, gairebé tots els vots que ha perdut la formació han sigut traspassats a Bildu, que ha obtingut el 29,20% dels suports. A Navarra, UPN ha aconseguit el 25,27% dels vots, i Bildu també ha sigut segona força amb el 21,33% dels suports; essent força vencedora als municipis del nord, en ple contacte amb el País Basc.

15 de 44 exmembres d’ETA aconsegueixen el seu escó

Per altra banda, un total de 15 condemnats dels 44 d'ETA que concorrien a les llistes de Bildu han aconseguit escó en les eleccions d’aquest diumenge, comptant tant el País Basc com Navarra. Dos d'ells amb delictes de sang, i per això haurien de renunciar al seu escó, segons va anunciar el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, el passat 16 de maig.

Es tracta de Begoña Uxkudun Etxenagusia, número tres a la llista d’Azkoitia (Guipúzcoa), i Juan Carlos Arriaga Martínez, número 3 de la candidatura de la localitat navarresa de Berrioplano. En total, han sigut onze els expressos per pertinença o col·laboració amb ETA —que ja han complert la seva condemna— que han aconseguit regidories a la comunitat autònoma del País Basc, i tres en ajuntaments navarresos, a més d’Adolfo Araiz, número 2 de les llistes al Parlament de Navarra.