Tal dia com avui de l'any 1944, fa 73 anys, la 9a Companyia de la Divisió Blindada del general Leclerc entrava a París i alliberava la capital francesa dels nazis alemanys que l'havien ocupada el 14 de juny de 1940 (quatre anys, dos mesos i deu dies abans). La 9a Companyia, coneguda popularment com La Nueve, estava formada majoritàriament per soldats republicans catalans que s'havien exiliat a França en acabar el conflicte civil espanyol de 1936-1939. Concentrats als camps d'Argelers i de Sant Hipòlit (Rosselló), van ser reclutats per l'exèrcit de la França Lliure, comandat pel general De Gaulle, i entrenats a la colònia francesa del Txad.

La Nueve va ser nodrida d'experts combatents que aportaven tres anys de duríssima guerra, bàsicament catalans i valencians, i també gallecs i canaris. Tot i que la companyia estava comandada per l'oficial francès Raymond Dronne —que reportava al general Leclerc—, els soldats republicans de La Nueve estaven sota les ordres directes del capità Amado Granell Mesado, nascut a Benicarló (País Valencià) el 1898 que, durant el conflicte civil espanyol, havia assolit el grau de comandant de l'Exèrcit Popular de la República. En aquella companyia destacarien els noms de combatents catalans com Fermí Pujol, que assoliria el grau de sergent de la Legió Estrangera.

La nit del 24 al 25 d'Agost del 1944, el carro de combat Ebre que portava la senyera de Catalunya i la bandera republicana espanyola— era el primer a entrar al centre històric de París. Eren dos quarts d'onze del vespre del dia 24 i, tot seguit, la resta de carros de combat de La Nueve —que havien arribat al centre seguint l'eix traçat per Porte d'Italie-Gobelins-Pantheon-Notre Dame— eliminarien les darreres resistències dels ocupants nazis, en una lluita que es perllongaria durant tota la nit. Durant les primeres hores de la matinada del dia 25, quan era manifest que París havia estat alliberada, la població es va llançar als carrers aclamant els republicans de la divisió Leclerc.