Tal dia com avui de l'any 1743, fa 274 anys, moria a París el pintor Jacint Rigau-Ros i Serra, considerat el millor pintor d'història i retratista de França, i un dels millors del món. La seva habilitat per trobar poses impressionants enquadrades en presentacions espectaculars —al gust dels cortesans de Versalles—, sumada a una tècnica depurada i a la perfecció de la seva obra, el convertiria en un autèntic fenomen artístic i social. Va ser el retratista oficial de la cort de Versalles durant més de quatre dècades. En el decurs de la seva carrera va retratar els personatges més influents i poderosos de França, que en aquella època equivalia a dir del món.
Rigau-Ros va néixer a Perpinyà, a la casa familiar del carrer de la Porta de l'Assalt, el 18 de juliol de 1659, tres mesos abans que la monarquia hispànica lliurés el Rosselló a la corona francesa a canvi de la Pau dels Pirineus. La seva partida de bateig ho revela: “Vui als vint de juliol mil sis cents cinquanta nou, jo Joseph Morat, domer de Sant Joan de Perpigna, fai fe com he batejat segon rito de santa mare Iglesia, a Hyacintho-Honorat-Matias-Pere Màrtir-Andreu-Joan, fill de M. Matias Rigau (y Ros) y de Maria conjuges. Poren padrins Musur Andreu Langlet y la senora Roza Cazals”. Rigau-Ros era fill, net i besnet d'una nissaga de pintors i dauradors molt influent.
Rigau-Ros va ser educat en català, tant a casa com a la primera escola. El català no seria prohibit al Rosselló fins l'any 1700. I fins i tot es té constància que durant el seu primer període d'aprenentatge artístic, a Montpeller, als tallers de Peset, de Verdier i de Ranc, utilitzava el català i l'occità. Però la forta pressió que la cultura oficial francesa exercia sobre les llengües no franceses i, probablement, la necessitat d'ocultar el seu origen no francès el portarien a modificar el cognom: des de l'última dècada del 1600 apareix arreu com a Hyacinte Rigaud. Jacint Rigau-Ros seria, a més d'una figura artística de primer ordre, el paradigma de l'afrancesament forçat de Catalunya Nord.
Imatge principal: Autoretrat de Jacint Rigau-Ros (1696) / Viquipèdia