Tal dia com avui de l’any 1931, fa 88 anys, en el context dels dies immediatament posteriors a les eleccions municipals que havien conduït a la proclamació de les repúbliques catalana i espanyola, se celebrava a Barcelona ―a les 16.30 hores― una reunió entre els governs provisionals de Catalunya i d’Espanya que acordava la restauració de la Generalitat, liquidada el 1714 pel rei Felip V ―el primer Borbó hispànic― “por justo derecho de conquista”.

En aquella reunió hi van participar el president del govern provisional de Catalunya Francesc Macià, els consellers del govern provisional de Catalunya Lluís Companys, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Rafel Campalans, Salvador Vidal-Rossell, Manuel Serra i Moret, Manuel Carrasco i Formiguera; el president del Comitè de la Universitat Josep Xirau; i els ministres del govern provisional de la República espanyola Lluís Nicolau d’Olwer, Marcel·lí Domingo i Fernando de los Ríos.

La nota de premsa que es va publicar posteriorment a la reunió ―que va acabar a les 21.30 hores― deia textualment: “Els tres ministres del govern provisional de la República espanyola han confirmat el compliment del Pacte de Sant Sebastià i ha estat reconeguda per tots la conveniència d’avançar l’elaboració de l’Estatut de Catalunya (...) el Consell de Govern ha resolt actuar, des d’avui en endavant, sota el nom de gloriosa tradició de ‘Govern de la Generalitat de Catalunya’”.

S’ha especulat que aquell acord significava una reculada respecte a la República catalana proclamada el 14 d’abril. Però el cert és que la restauració de la Generalitat implicava la “seguretat i el compliment” del Pacte de Sant Sebastià (1930) subscrit per totes les forces polítiques republicanes espanyoles que reconeixia la “solemne manifestació de la voluntat de Catalunya”. Molt abans de l’aprovació de l’Estatut (1932), la República espanyola reconeixia la Generalitat com la institució continuadora de l’estat foral anterior a 1714.