Tal dia com avui de l'any 1993, fa 24 anys, a Montanejos (País Valencià) Guillem Agulló i Salvador era brutalment assassinat per un grup de la ultradreta espanyolista anomenat Marchalenes-IV Reich. Malgrat que només tenia 18 anys, era un jove especialment compromès amb els valors de la llibertat i de la solidaritat, un defensor incansable de la llengua catalana del País Valencià i del projecte polític i cultural de Països Catalans. I un destacat activista cultural i polític a Burjassot (País Valencià), el seu poble nadiu. Guillem Agulló, malgrat que la justícia espanyola no ho va voler reconèixer, va ser assassinat en un acte de terror per les seves idees polítiques.

El dia dels fets Guillem Agulló era a Montanejos –una petita localitat turística situada a la zona muntanyosa de Castelló–. Els seus assassins el van localitzar, el van identificar i li van clavar múltiples ganivetades que li van causar la mort. Poc després, la policia detindria els autors de l'assassinat; però, paradoxalment, en el judici no es va reconèixer la naturalesa d'odi i la motivació política i ideològica del crim. L’únic condemnat, Pedro Cuevas àlies el Ventosa –que havia confessat l'autoria del crim–, només va complir quatre anys de reclusió, i el 2008 es presentava a les eleccions municipals com a candidat d'un partit d'ultradreta a Xiva (País Valencià).

L’assassinat de Guillem Agulló es va cometre en un context d'extrema violència que explica una de les pàgines més tràgiques de la història recent del País Valencià. Durant l'últim quart del segle passat, grups paramilitars de la ultradreta espanyolista van perseguir, assetjar, amenaçar, apallissar i assassinar persones del catalanisme cultural i polític, dels sindicats obrers i dels moviments d'alliberament gai. L'assassinat de Guillem Agulló per la seva brutalitat i per la inacció de la justícia va marcar un punt d'inflexió. Va provocar un moviment de gran indignació en la societat que convertiria la seva figura en un mite de la lluita per la llibertat i la plenitud dels Països Catalans: “Guillem Agulló, ni oblit, ni perdó”.