Tal dia com avui de l'any 1936, fa 81 anys, Miquel Badia i Capell, dirigent d'Estat Català i excap de serveis de la Comissaria General d'Ordre Públic de la Generalitat -l'equivalent actual a director general de Seguretat Ciutadana-, i el seu germà Josep, destacant militant d'Estat Català, eren víctimes d'un atemptat terrorista que els va provocar la mort. A dos quarts de quatre de la tarda d'aquell 28 d'abril, davant el número 38 del carrer Muntaner de Barcelona, a prop de casa seva, van ser abordats per l'esquena per quatre individus que els van disparar diversos trets al clatell. Quan les víctimes es van aconseguir girar van ser rematades amb trets al cap i al pit.

Miquel i Josep Badia i Capell, nascuts a Torregrossa (Pla d'Urgell) els anys 1906 i 1903 respectivament, tenien -malgrat la seva joventut- una dilatada carrera política iniciada en la clandestinitat durant els anys de persecució al catalanisme de la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). Miquel, molt proper a la figura de Francesc Macià, havia participat en la formació d'Estat Català, i havia estat un activista implicat en la lluita contra la dictadura -com en el Complot del Garraf- que li havia costat ser detingut, ser víctima de tortures i ser objecte d'una condemna que va complir en presons de Castella en règim d'aïllament absolut.

Atemptat mortal contra els germans Badia i Capell. Funeral multitudinari

Mostra de dol a la plaça Catalunya per l'assassinat dels germans Badia

La seva gestió, a Ordre Públic, va ser especialment destacada en la detenció d'elements incontrolats i la desarticulació de cèl·lules terroristes que actuaven en nom de la FAI -el sindicat anarquista- i que atemptaven contra empresaris, religiosos, intel·lectuals i periodistes. Allà es va guanyar el sobrenom de Capità collons. La seva mort, inicialment relacionada amb la FAI, es va revelar com una conspiració. Justo Bueno Pérez, un anarquista que posteriorment es demostraria que mantenia una fosca relació amb l'aparell de repressió franquista, i Juan Segura Nieto, un expolicia vinculat a Falange Española, van ser assenyalats com els més que probables autors de l'atemptat terrorista.