L'anunciat tour d'autopropaganda dels reis per totes les comunitats autònomes ha punxat a Catalunya fins i tot abans que la visita hagi tingut lloc. Primer havia de ser divendres passat a Barcelona i Figueres, però l'onada de protestes organitzades per Òmnium, la ANC i diferents partits polítics ha obligat a desaconsellar la visita. S'ha canviat de dia i s'ha mirat de rescatar l'agenda per a aquest dilluns. El confinament voluntari imposat a l'àrea metropolitana de Barcelona i les recomanacions de la Generalitat per rebaixar els contactes ha descartat primer la capital catalana i ha deixat en l'aire la visita al museu Dalí de Figueres.

També ha caigut de l'agenda la visita a Figueres, ja que hi havia terror a una àmplia protesta a les comarques gironines. Sobre la marxa, es va improvisar el mateix divendres el monestir de Poblet, ja que compleix unes condicions molt favorables perquè les protestes que es puguin arribar a dur a terme quedin molt esmorteïdes per la distància en què es trobaran els manifestants i això permeti oferir una aparença de normalitat.

Si el tour reial tenia per objecte, com es deia des del seu inici a les Canàries, donar suport a la recuperació econòmica, donar les gràcies personalment als col·lectius més afectats en la lluita contra la pandèmia i promoure el turisme, el de Catalunya no sembla que reuneixi cap dels objectius. Cosa que sí que ha succeït, almenys en les visites a les Canàries, el País Valencià, Castella-la Manxa, Extremadura o Euskadi, on els reis han mantingut trobades amb empresaris, han lliurat premis de disseny i innovació, s'han reunit amb hotelers, han visitat museus, tallers ocupacionals i fins i tot una granja escola.

El viatge a Catalunya està molt allunyat de tot això, un reflex de la situació que travessa la monarquia a Catalunya, amb un buit total o pràcticament total de les autoritats catalanes, començant pel Govern. Aquest mateix dissabte el vicepresident Aragonès s'ha expressat en termes de gran duresa contra la monarquia assenyalant que cal tombar-la per corrupta i l'ha definit com una organització criminal. En aquest context, la visita gairebé clandestina a Poblet, on ja va estar el 2014 i el 1996, només reforçarà la idea que a Catalunya no és benvingut i que la monarquia és una institució aliena a la voluntat dels catalans.