La premsa oficialista i bona part de les ràdios i les cadenes de televisió no ho han pogut evitar: Felip VI ha tingut una resposta d'implacable rebuig del seu discurs de moltes zones de l'Estat, començant pel País Basc i Catalunya, on més de set de cada deu ciutadans han desaprovat la intervenció. El segon indicador important és que ja és clarament el monarca de la dreta espanyola perquè al bloc independentista, molt contrari des de la seva intervenció del 3 d'octubre de 2017, s'han sumat clarament en el rebuig al missatge els votants d'Unidas Podemos i fins i tot els del PSOE.

La seva matussera al·locució televisiva -vista per 14,6 milions de teleespectadors, 7,1 més que per Nadal- en plena crisi de la monarquia espanyola, després que s'hagi conegut una part de la fortuna del seu pare, Joan Carles I, per comissions de xeics àrabs dipositades en comptes offshore a Suïssa només ha fet que amplificar el desinterès de la societat en un moment de crisi sanitària i econòmica tan greu com la del coronavirus.

El més cridaner de la primera enquesta coneguda i que ha dut a terme Electomania és que s'ha estès enormement la percepció negativa que els espanyols tenen de la intervenció de Felip VI. Només el 50,9% ho aproven, gràcies a les dues Castelles, Extremadura, Madrid i Andalusia. A la banda contrària hi ha, per ordre de menys rebuig a més, Balears (54%), País Valencià (54%) Navarra (54%), Catalunya (72%) i País Basc (74%).

Si territorialment la fractura és ben clara, ideològicament no ho és menys ja que només té el suport de la dreta i l'extrema dreta, els votants de la qual a PP, Cs i Vox n'hi donen suport en xifres per sobre del 80%, mentre el PSOE s'allunya (66,5) i Unidas Podemos molt més encara (93%). Tota una legislatura amb un govern els votants del qual s'expressen així no sembla gens tranquil·litzador per a la monarquia espanyola, que encara deu una resposta clara i contundent a la societat per una corrupció que té noms i cognoms. En aquests moments, l'aparent ira contra el pare no sembla suficient per salvar la monarquia que encapçala el fill.