Tampoc no ha estat a la Pasqua Militar, la celebració que anualment se celebra el 6 de gener i que serveix perquè el cap de l'Estat, vestit amb uniforme de capità general, s'adreci als exèrcits. I això que des d'una posició de salvaguarda de la democràcia hi havia temes per prendre partit! La primera cosa i més polèmica, el xat dels militars colpistes que des que es va conèixer fa ja diverses setmanes requereix encara una desautorització sense pal·liatius del rei Felip VI ja que molts dels uniformats que hi figuren són a més signants d'un manifest colpista contra l'Executiu espanyol.

Tenia una oportunitat per expressar la seva opinió però ha callat, trobant refugi en la pandèmia i la Constitució amb frases que la dreta i l'esquerra mediàtica espanyola van llegir com van voler: uns per embolicar-s'hi i altres per llançar-li la interpretació als morros de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Tampoc no va parlar del seu pare fugit als Emirats Àrabs Units des del passat 4 d'agost, que continua ostentant el seu rang militar -el govern espanyol no hi té res a dir?- i que durant dècades va presidir l'acte celebrat al Palau Reial al costat dels militars principals del moment.

Embolcallat amb cotó fluix polític i protegit pels mitjans de paper i les televisions que han optat per establir un cordó de seguretat al voltant seu a canvi de tenir una certa carta blanca contra el seu pare, la monarquia espanyola es dessagna, encara que faci un esforç ingent per publicar enquestes fantasmagòriques de suport que manquen de tota credibilitat. És impossible recuperar un mínim de credibilitat sense abordar un tema tan feridor per al conjunt de la societat com el de la corrupció del seu pare i d'altres membres de la família.

És cert que la crisi econòmica actua com un catalitzador del malestar general de la societat, però arriba un moment en què el silenci o el posar-se de perfil ja no val com a resposta ni en l'escalafó més alt institucionalment parlant. Són necessàries respostes inequívoques que descarreguin de responsabilitat, que l'actuació de la Fiscalia sigui real i no un mer anunci publicitari, que l'Agència Tributària realitzi les funcions d'inspecció i sanció que té adjudicades i que els partits monàrquics acceptin una comissió d'investigació parlamentària. Mentre això no passi la monarquia espanyola continuarà  sota sospita.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat