Mentre el mapa de l'Espanya contaminada, tot en vermell per l'alt nombre d'infectats diaris de coronavirus, és una de les notícies més importants dels mitjans de comunicació de tot el món i és repetit una vegada i una altra als informatius de televisió de tot el planeta, el govern espanyol ha decidit contraprogramar el debat amb una cosa molt més lleugera com és la denominada guerra del chuletón. Veure el president del govern espanyol des de Lituània defensant les bondats de la mitjana al punt és tan impagable com frívol per més que volgués apagar un presumpte incendi del seu ministre de Consum, Alberto Garzón, parlant de les emissions de gasos i de l'efecte d'hivernacle i acabant en un vídeo, la política avui es fa així o en un tuit: Menos carne. Más vida.

La tècnica és gairebé tan vella com la política: si no et convé parlar d'un tema, posa'n un altre a sobre de la taula. I l'Eurocopa de futbol com a debat nacional va acabar dimarts a la nit en el moment que Álvaro Morata va fallar el quart penal contra Itàlia i Jorginho el va transformar. Amb Espanya eliminada de la final de Wembley l'habilitat per no parlar del coronavirus, de la retrògrada llei de Seguretat Nacional, del Tribunal de Comptes o de tants altres temes consistia a generar un debat fictici i tou com el del chuletón. I si així s'estira fins a l'última setmana de juliol... ja som a les vacances.

I un pensa, no per molestar, és clar, si algú s'ha parat a reflexionar sobre el fet que el turisme internacional del mes de juliol ja s'ha perdut per la borda i que, si no s'hi posa remei, el d'agost seguirà el mateix camí. Perquè França acaba de desaconsellar als seus ciutadans que reservin vacances a Espanya i no sabem els països que s'hi sumaran en els propers dies. I els francesos són el tercer mercat internacional, per darrere del Regne Unit o Alemanya. No és per tant una cosa menor, ni per prendre-s'ho a broma. I tornem a assistir a un debat amb els epidemiòlegs al capdavant, com si als polítics els fes por fer política.

Les imatges de l'Eurocopa de futbol amb estadis plens de públic sense cap mascareta aquests dies, en les semifinals que se celebren a Londres, fan pensar en aquesta muntanya russa contra el virus en la qual cada país fa el que vol i no hi ha una doctrina conjunta. Per sort, cada vegada el nivell de vacunació és més alt i aquest dijous s'ha reportat que a Catalunya el 43,4% de la població ja té la pauta completa. Toca córrer i córrer amb l'única mesura realment eficaç contra el virus, que és la vacuna. Encara que sigui a la nit, com ha assenyalat el conseller Argimon.