Espanya no disputarà aquest diumenge la final de l'Eurocopa. El conjunt de Luis Enrique ha caigut a les semifinals davant d'Itàlia en la tanda de penals (4-2) després d'un gran partit de futbol ple d'emoció que ja forma part de la història de la competició (1-1).

Mitja hora de futbol de molts quirats

Luis Enrique ha sorprès tothom amb una alineació revolucionària, deixant a la banqueta els seus dos davanters centre, Morata i Gerard Moreno, per donar entrada a Dani Olmo i a Oyarzabal. A més, l'entrenador ha tornat a donar-li la titularitat a Eric Garcia en l'eix defensiu, amb Laporte, en detriment de Pau Torres. I l'estratègia li ha sortit bé a l'entrenador, ja que Dani Olmo i Ferran Torres, permutant-se en la posició de fals nou, han aconseguit treure de posició a Bonucci i a Chiellini, la qual cosa perseguia Luis Enrique eliminant qualsevol davanter fix.

Itàlia Espanya Euocopa 20

Pedri ha deixat grans detalls de la seva enorme qualitat / EFE

El partit ha començat frenètic, amb la intensitat d'ambdós equips pels núvols. Itàlia li ha cedit la possessió a Espanya, per pressionar al centre del camp a la recerca d'alguna recuperació per sortir a l'espai. La primera gran ocasió ha estat per a la roja, en una passada magistral de Pedri a Oyarzabal, que quan es quedava sol davant del porter ha controlat malament la pilota. La rèplica azzurra ha estat fulgurant. Assistència a l'espai per a Insigne i Unai Simón surt a deshora, deixant la porteria desguarnida. Itàlia va tocant a la frontal, però no aconsegueix xutar (21'). I tot seguit ha arribat la millor ocasió de la primera part, un xut de Dani Olmo que Donnarumma ha desviat amb una d'estirada espectacular (25).

Després d'una primera mitja hora molt intensa, el partit ha decaigut en l'últim quart d'hora del primer temps. Així i tot, just abans del descans Itàlia ha estat a punt de marcar, en un xut d'Emerson, quan semblava que anava a centrar, que s'ha estavellat a la creueta.

Dani Olmo Espana Italia EFE

Dani Olmo ha tingut a les seves botes la millor ocasió de la primera part / EFE

Morata envia el partit a la pròrroga

I la segona part ha començat com la primera, amb un ritme de joc molt elevat. Tot just començar, Espanya ha estat molt a prop de marcar, en un xut alt de Busquets des de la frontal (53') i a la següent acció ha estat el torn d'Itàlia, amb un xut creuat de Chiesa que ha aturat Unai Simón.

I com sol succeir, quan millor estava jugant Espanya ha arribat el gol d'Itàlia. Davant del domini creixent de l'equip de Luis Enrique, l'azzurra s'ha ficat dins de la seva àrea i en un contraatac iniciat per Donnarumma Chiesa ha marcat l'1-0, amb un xut ajustat al segon pal (60').

Itàlia Espanya Chiesa EFE

Chiesa, celebrant l'1-0 en l'Itàlia-Espanya d'aquest dimarts / EFE

Estant per davant al marcador, Itàlia ha intensificat la seva estratègia i s'ha tirat enrere. Això no ha significat que Espanya no hagi generat ocasions, ni de bon tros. En el minut 65, Oyarzabal ha perdonat l'empat en un centre de Koke que el davanter de la Reial Societat no ha arribat a rematar. I a la següent acció ho ha intentat Dani Olmo, amb un xut desviat. I en una acció semblant a l'1-0 Itàlia ha pogut marcar el 2-0, però en aquesta ocasió Unai Simón ha desviat el xut centrat de Berardi (68').

Itàlia Espanya Eurocopa Morata

Morata, després de marcar l'empat contra Itàlia / EFE

Amb el pas dels minuts Espanya s'ha encallat, mentre que Itàlia ha vorejat el segon en un parell de pèrdues dels de Luis Enrique a la zona d'inici, però quan semblava que la victòria de l'azzurra era a prop ha arribat l'empat. Gran paret entre Morata, que havia sortit juntament amb Gerard Moreno, i Dani Olmo i gol del davanter (80').

Els penals condemnen Espanya

La pròrroga ha estat un monòleg d'Espanya, que malgrat acumular 3 temps extra s'ha mostrat més sencera. Els de Luis Enrique han agafat la pilota mentre que Itàlia s'ha tirat enrere, buscant alguna acció aïllada o els penals. En el minut 98, Espanya ha estat a punt de marcar, en una falta rasa de Dani Olmo que Donnarumma ha desviat amb problemes.

I en la segona part de la pròrroga el partit ha decaigut, amb els 2 equips molt cansats i amb por d'encaixar el gol definitiu en qualsevol error.

El partit, doncs, se n'ha anat a la tanda de penals, en els quals de res no ha servit la parada inicial d'Unai Simón. Dani Olmo ha disparat per sobre del travesser i Morata ha vist com Donnaruma li parava el seu llançament, mentre que Bellotti, Bonucci, Bernardeschi i Jorginho no han fallat. El bitllet per a la final, per a Itàlia.

Imatge principal: els jugadors d'Espanya, després de caure eliminats contra Itàlia / EFE