El Deutsche Bank, un dels bancs d'inversió més grans del món i el quart europeu segons el volum d'actius, acaba de clavar al govern espanyol un altre cop en la seva credibilitat internacional fent miques les previsions econòmiques per a aquest 2020 i per al 2021. Realment, el pronòstic del banc alemany per al pitjor dels escenaris no pot ser més alarmant: una recessió del 19,5% i un creixement del 2,5% el 2021. Són càlculs, certament, i a la banda baixa de les expectatives d'evolució de l'economia espanyola. Però si ens cenyim al que seria el més probable la davallada del PIB seria del 15% i la recuperació l'any vinent no passaria del 6%. Són previsions molt allunyades de les enviades pel govern espanyol a Brussel·les, que no situa els dos dígits de caiguda per a aquest exercici i apropa el creixement per al 2021 al 7%. Els ministres enarboren així un discurs de realització més que improbable: el que perdem aquest any, gairebé ho recuperarem el següent.

Res d'això no passarà i, si es compleixen les previsions del banc germànic, serem el país que més patirà aquesta crisi, per davant d'Itàlia i França. Que sigui un banc alemany el que faci aquestes previsions és, a més, especialment problemàtic per a Espanya ja que contribueix a crear al país un clima de pessimisme respecte a l'economia. És una cosa molt delicada tenint en compte la pugna entre el sud i el nord d'Europa, la crítica posició alemanya respecte al comportament de les autoritats espanyoles en la contenció de la despesa aquests últims anys i el posicionament que ha tingut el Tribunal Constitucional sobre el comportament del BCE i la compra de deute sobirà de països amb dificultats extremes.

El debat econòmic ja ha entrat de ple a tots els països agafant el relleu, en molts aspectes, al de la salut. Hi ha en tots els governs més presses de les que ens diuen per accelerar el desconfinament ja que els comptes públics estan arribant a situacions desconegudes. Prémer amb un peu l'accelerador (desconfinament) i amb l'altre el fre (vertigen a un hipotètic retrocés), mentre el nombre de morts pel coronavirus va en retrocés, però continua sent elevat.

Una recomanació als governants: preparin discursos realistes i honestos, fora de la demagògia, ja que la realitat ningú no sap quina acabarà sent i no facin promeses que igual no poden complir. Les hemeroteques són molt males companyes per a una carrera política i la ciutadania és molt més madura del que de vegades pensen.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram