Si hi ha un partit a Catalunya que camina a una alta velocitat de creuer cap a la desaparició és Ciutadans. Quan no hi ha una sèrie de baixes de militants o de dirigents, hi ha una purga de quadres importants perquè els consideren díscols. Acaba de succeir a les ciutats de Lleida i Girona, on als portaveus dels taronges als respectius ajuntaments se'ls ha obert expedients d'expulsió per les seves posicions crítiques.

La convulsió de Ciutadans està escrita des de les eleccions generals de novembre del 2019, quan Cs es va quedar només amb deu escons després d'haver acariciat poc temps abans el sorpasso al PP. El febrer d'enguany, en les eleccions catalanes, va veure com de ser el grup majoritari de la Cambra passava de 36 a 6 escons i, el maig, en les eleccions a la Comunitat de Madrid, de 26 a zero diputats. I aquí va enfilar irremeiablement al camí de la volatilització. Albert Rivera va deixar el vaixell després de l'ensorrament de les espanyoles i Inés Arrimadas s'agafa des d'aleshores desesperadament al pal d'una nau condemnada a acabar al fons de l'oceà.

Ciutadans va ser fruit d'un instant i de la ràbia concentrada de l'establishment espanyol i d'una part del català contra la llengua pròpia. Sempre ha fet forat en les classes elitistes la moda d'atacar el català i Ciutadans va ser l'organització política utilitzada per a això. Els mitjans de comunicació de Madrid van sortir ràpidament en la seva ajuda, els escrits i les televisions, sobretot aquest conglomerat que es diu Atresmedia i està pilotat per catalans, ja que respon a una direcció en mans del Grup Planeta.

Ara, han passat de gaudir d'aquest aval mediàtic i empresarial permanent a ser un obstacle i, fins i tot, un problema. Per fer aquesta feina ja hi ha Vox, que és fins i tot més exagerada en les formes. O el PP. Sobretot el de la desacomplexada Ayuso, que té una fixació amb Catalunya. Pablo Casado està per allà, perdut, provant de no quedar-se sense butaca. L'aposta del que volia ser, deia, centrista, i semblar-se a la de Feijóo, també s'ha evaporat i entra sense pudor en temes lingüístics com aquest cap de setmana a les Balears dient veritables bajanades. Ni encara així no té segur que Ayuso no l'acabi arrasant, ja que el resultat del PP a Espanya estarà molt condicionat perquè sigui capaç de menjar-se una part de l'electorat de Vox.

De Ciutadans ja no se n'haurà de preocupar, perquè ells sols s'han extingit. I, a Catalunya, ningú no plorarà la seva absència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat