Que l'aval del Govern per cobrir la fiança dels alts càrrecs i funcionaris que es vegin immersos en processos judicials, i que ha de servir per a una part dels 5,4 milions reclamats a 34 d'ells per l'acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017, era jurídicament sòlid i a més políticament necessari està fora de tot dubte. Tant és així que el Tribunal de Comptes no ha trobat la via per rebutjar-lo, almenys, fins al moment. Aquest dimarts, després de més de dues setmanes de contribuir a la confusió filtrant als mitjans de Madrid que no l'acceptaria, i que fins i tot podia ser il·legal, ha adoptat una posició molt més tèbia i s'ha limitat a demanar un informe a l'Advocacia de l'Estat.

De les quatre posicions que tenia el Tribunal de Comptes -rebutjar-lo i enviar-lo a la Fiscalia, rebutjar-lo sense més ni més, demanar un informe a l'Advocacia i acceptar l'aval- s'ha orientat cap a una de les posicions més favorables per a la conselleria d'Economia. I a la pràctica, era políticament parlant fins i tot la millor, una vegada descartada l'acceptació, impossible vista l'actitud demostrada fins ara. El Tribunal de Comptes envia la pilota directament a la Moncloa, la qual cosa obliga que Pedro Sánchez acabi mullant-se després que el govern espanyol hagi provat de fer-se el despistat. El fet que l'Advocacia estigui integrada al Ministeri de Justícia, amb nivell orgànic de sotssecretaria, la converteix, de fet, en un òrgan jeràrquicament dependent del govern. Amb les lectures que se'n poden fer.

El conseller Jaume Giró pot respirar una mica més tranquil després de les turbulències de la setmana passada a l'Institut Català de Finances (ICF), on l'aval va sortir amb no poques dificultats i un comportament sorprenent i preocupant dels membres independents que van sortir a corre-cuita o es van posicionar en contra en un injustificat atac de pànic. Es pot esperar, a més, que aquest dijous el Consell de Garanties Estatutàries doni el vistiplau a les línies generals del decret que va aprovar el Govern i la llum es comenci a veure amb més claredat.

Veurem què desitja fer Pedro Sánchez amb una decisió aparentment senzilla ja que no deixaria de ser una circumstància política d'enorme calat que l'Advocacia de l'Estat es posicionés en contra amb arguments que costaria d'entendre. Però com en politica s'ha vist ja gairebé tot i l'impuls per oposar-se a les iniciatives de la Generalitat està a l'ordre del dia, millor no apressar-se i esperar a saber què acaba fent.