Nou avís de la ultradreta, aquesta vegada a Àustria. El Partit de la Llibertat (FPÖ) s'ha alçat amb la victòri per primera vegada en la història des de la Segona Guerra Mundial i ha deixat enrere els conservadors del Partit Popular (ÖVP) i del Partit Socialdemòcrata (SPÖ), seguint l'alarmant línia d'altres països europeus. És molt probable que no pugui governar, ja que prèviament tots els partits necessaris per aconseguir una majoria parlamentària a la cambra baixa havien rebutjat públicament una aliança política que deixés en mans del FPÖ l'Executiu austríac, però el gairebé 30% de vots aconseguit li donaran prou força al parlament i la capacitat per reivindicar la seva victòria a les urnes.
Les eleccions austríaques recullen el creixent suport popular als partits d'extrema dreta a Europa, alimentat per la gradual preocupació i la manipulació de les esmentades formacions amb la immigració. El guanyador dels comicis i líder del FPÖ, Herbert Kickl, que milloraria el resultat de fa quatre anys en més de 13 punts, ha basat la seva campanya electoral preferentment sobre aquesta qüestió —també la inflació i la guerra a Ucraïna— i ha promès convertir Àustria en una fortalesa contra els immigrants, encara que per a això hagin d'eliminar-se drets vigents dels ciutadans estrangers o incomplir lleis internacionals. El missatge ha agradat, evidentment, i fins i tot ha aconseguit superar el resultat de fa uns mesos a les eleccions europees en al voltant de quatre punts.
Les receptes utilitzades fins ara semblen estar desfasades i l'única manera d'aturar l'ascens dels partits xenòfobs i racistes és replantejar moltes de les respostes donades fins ara
Què és i què pensa el FPÖ? Fundat als anys 50 per exoficials nazis, es presenta com una formació de patriotes que rebutja la immigració i diu defensar les tradicions i la identitat germànica. Va ser a partir dels anys 90 quan va virar sense cap matís cap a plantejaments clarament xenòfobs i actualment assumeix el controvertit concepte de la remigració, una idea promocionada per l'extremista Moviment Identitari —originari de França i present a Europa i Amèrica del Nord—, una ideologia etnonacionalista que advoca clarament perquè els ciutadans d'origen no-europeu siguin expulsats als seus països per assegurar l'homogeneïtat racial i cultural d'Europa.
En els últims anys, Europa ha rebut diversos avisos de l'auge electoral de l'extrema dreta sense que els partits de tall tradicional hagin sabut fer-hi front amb un discurs il·lusionant per als seus ciutadans. En les eleccions europees del passat mes de juny, la ultradreta va aconseguir la primera posició a Bèlgica, Àustria, Itàlia i França i va ser segona als Països Baixos, Alemanya i Polònia. Si no fos per la seva divisió a l'Eurocambra, assolirien la segona posició després del Partit Popular Europeu davant la caiguda de la socialdemocràcia. Un cas paradigmàtic de la influència de la ultradreta, encara que no governi, és França, on el president Emmanuel Macron va lliurar el govern a la dreta, encara que no va guanyar, i va rebutjar nomenar un primer ministre d'esquerres, malgrat guanyar les legislatives. El resultat ha estat sorprenent, ja que Marine Le Pen té la clau de la governació a França, encara que el seu partit no està a l'Executiu. En canvi, el guanyador Nou Front Popular està a l'oposició. Tot això qüestiona, és clar, el cordó sanitari a Le Pen i Agrupació Nacional.
És urgent que no només hi hagi estratègia per desplaçar la ultradreta dels governs, sinó una resposta efectiva als nous problemes que cada vegada preocupen més la societat. Les receptes utilitzades fins ara semblen estar desfasades i l'única manera d'aturar l'ascens dels partits xenòfobs i racistes és replantejar moltes de les respostes donades fins ara. Això, abans no sigui massa tard.