Per més draps calents que li posi l'alcaldessa de Barcelona, l'edició del Mobile World Congress (MWC) del 2016 quedarà marcada com la primera en onze anys que el conseller delegat de GSMA, l'empresa organitzadora del congrés, ha fet una estirada d'orelles a Ada Colau per la vaga del metro en la jornada inaugural i el caos circulatori que en algunes franges horàries ha patit la ciutat. Algunes sales mig buides a l'hora d'iniciar-se les presentacions de telefonia mòbil, congressistes buscant un mitjà de transport per anar a l'esdeveniment a primera hora i el conseller delegat de GSM, John Hoffman, absent del passeig inaugural de les autoritats i del dinar posterior de la fundació Mobile World Capital, van marcar una jornada negra en la vessant oficial i un punt d'inflexió en la sempre excel·lent relació entre les autoritats locals i els organitzadors de l'esdeveniment.

Colau ja té la seva primera gran contrarietat des que va accedir a l'alcaldia. I curiosament, no té a veure amb les seves posicions de fa una mica menys d'un any, quan va qüestionar el benefici que per a la ciutat tenien grans esdeveniments com el congrés del mòbil. La seva posició sobre això va canviar ràpid en arribar a l'alcaldia i quan va comprovar que la seva actitud podia posar en risc la seva celebració a partir del 2018. Sigui per aquesta posició ideològica d'oposició al congrés, o per una certa actitud naïf en la negociació amb els vaguistes, pensant que la seva intervenció d'última hora acabaria desenredant el conflicte, el cert és que l'Ajuntament va començar aquest dilluns no creient-se la vaga i tornant a la nit de nou a la mesa de negociació. La ronda d'última hora la va convocar la conselleria de Treball després de l'enrenou que va provocar l'empresa municipal TMB en fer públics aquest cap de setmana, i com a mesura de pressió, els salaris dels vaguistes.

Encara que Barcelona continua sent una ciutat amb un gran impuls econòmic, temes com la moratòria hotelera o el conflicte amb els comerciants i la seva derivada amb els manters han estat analitzats amb una actitud crítica en diferents fòrums de debat ciutadans. Per no parlar de la retirada de la pista de gel al centre de la ciutat, l'oposició del govern municipal a ampliar les zones il·luminades durant les festes de Nadal passades, o la recuperació de la idea d'unir el tramvia per la Diagonal. Tots ells, temes que necessiten d'un gran consens i d'un diàleg que, ara per ara, sempre s'anuncia i mai no es practica.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat