Les vendes d'immobles a estrangers van suposar poc més d'un 10% de les operacions immobiliàries que es van fer a Catalunya l'any 2020, segons les xifres que aporta l'Estadística Registral Immobiliària. Dins d'aquest grup, els xinesos, veneçolans i romanesos van liderar les compres, segons recull l'ACN.

En concret, les persones de nacionalitat xinesa són les estrangeres que més immobles van comprar l'any passat a la demarcació de Barcelona. Per la seva part, els de nacionalitat veneçolana es van situar al capdavant de les compres a les demarcacions de Girona i Tarragona. En canvi, els de nacionalitat romanesa van ser les estrangeres que més immobles van comprar a la demarcació de Lleida.

Bloc de pisos en venda. Foto: ACNUn bloc de pisos en venda a Barcelona / ACN

Models d'habitatges comprats

Si es tenen en compte el 100% de les operacions que es van fer l'any passat, tant les protagonitzades per estrangers com per les persones del país, el 15,8% de les compra-vendes van ser d'habitatges nous lliures, el 0,8% d'habitatges nous protegits i el 83,4% d'habitatges de segona mà.

Per una altra banda, en el conjunt de l'Estat espanyol el nombre de les operacions van baixar un 16,7% amb relació a l'any anterior.

Un altre fet destacable és que la demanda es va enfocar cap a un habitatge de més superfície, fet que els impulsors de l'estudi atribueixen al context de confinament i pandèmia. Al conjunt de l'Estat, el 52,2% de les operacions s'han fet amb immobles de més de 80 metres quadrats, gairebé dos punts més que l'any anterior.

Pel que fa al nombre d'hipoteques, l'any passat se'n van signar a Catalunya 54.691, un 6,8% menys que el 2019.

D'altra banda, segons un estudi recent del portal Idealista, a Barcelona, Madrid, Palma, Sevilla i Màlaga, ha caigut el preu del lloguer. Al detall, la ciutat catalana és la que va liderar aquesta caiguda, amb un descens del 9,4 % interanual en el preu. 

 

Imatge principal: Una immobiliària ofereix pisos en venda / Sergi Alcàzar