Encara que el preu de l'habitatge de lloguer s'ha incrementat un 1,4% durant tot el 2020 en el total de l'estat espanyol, cinc dels mercats més dinàmics -Barcelona, Madrid, Palma, Sevilla i Màlaga- han registrat caigudes històriques, segons un informe que el portal immobiliari Idealista ha donat a conèixer aquest dilluns.

El preu mitjà de l'habitatge de lloguer s'ha situat en 11,5 euros al mes per metre quadrat, amb una pujada de l'1,4%, encara que els preus mostren una reducció del 3,7% en l'últim trimestre de l'any davant el mateix de 2019.

Pel que fa als grans mercats, en aquest 2020 Barcelona ha liderat les caigudes, amb un descens del 9,4 % interanual en el preu; seguit de Madrid, amb una caiguda del 7,3 %; de Palma, on ha disminuït un 6,2 %; Màlaga, amb un descens del 5,6 %, i Sevilla, del 5,2 %.

A Catalunya han baixat els preus del lloguer

Les caigudes en el preu del lloguer dels habitatges als principals mercats es deu a l'important increment de l'oferta disponible. De fet, a Barcelona i Madrid s'ha duplicat. L'aturada del confinament s'ha notat més als mercats dinàmics, on la rotació d'habitatges és molt més elevada; mentre que als mercats amb poc moviment amb prou feines s'ha sentit aquesta aturada.

Imatge d'arxiu d'un cartell de lloguer del 22 de maig del 2019. Foto: ACN

Increment de l'oferta en Barcelona / ACN

Per comunitats autònomes, durant aquest any únicament s'ha reduït el preu del lloguer a quatre comunitats autònomes: A les Balears, el descens ha estat del 7,3 %; seguida de Madrid, amb una caiguda del 4 %; Catalunya, del 2,8 %, i Canàries, del 0,7 %.

El portal immobiliari Idealista pronostica que la tendència en l'ajustament dels preus de l'habitatge de lloguer es mantindrà en les principals capitals espanyoles fins que es dilueixi l'estoc. 

Els preus del lloguer es van incrementar en la resta de comunitats autònomes, amb Galícia al capdavant, on va experimentar una pujada del 6,7 %; seguida per Castella i Lleó amb un 6,4 %, Extremadura amb 4,8 % i Castella-la Manxa amb 4,7 %.

Pujades i baixades dels preus

Malgrat els descensos, Madrid i Catalunya continuen sent les comunitats més cares per llogar un habitatge, amb 14,2 euros/metre quadrat i 13,8 euros/metre quadrat, respectivament. A continuació, se situa el País Basc amb 12,3 euros/metre quadrat, Balears (11,7 euros/metre quadrat) i Canàries (9,9 euros/metre quadrat).

Les comunitats on són més barats els lloguers són Extremadura (5,3 euros/metre quadrat), Castella-la Manxa (5,7 euros/metre quadrat) i Múrcia (6,4 euros/metre quadrat).

Pipí de lloguer recurs ACN

Visites als pisos de lloguer / ACN

Per províncies, els preus del lloguer s'han incrementat en quaranta durant l'últim any. Orense és la que registra una pujada més important, amb un 15 %; seguida de Terol (14,1%); Granada (12,2 %), Pontevedra (9,2 %), Salamanca (8 %) i Càceres (7 %). Per capitals de província, a Orense és on més ha pujat el lloguer durant 2020, amb un increment del 13,5 %; seguida de Lleida (12 %) i Terol (11,1 %).

La caiguda més greu s'ha produït a la província de Lleida, amb un descens del 16,7 %; seguida de les Balears, on ha baixat un 7,3%, i Barcelona, on ho ha fet en un 4,7 %.

Tot i això, la província amb els lloguers més cars és Barcelona (14,2 euros/metre quadrat al mes); seguida de Madrid (14,2 euros/metre quadrat) i Guipúscoa (14 euros/metre quadrat). Conca i Jaén són les províncies amb els lloguers més econòmics, amb 4,6 euros/metre quadrat i 4,8 euros/metre quadrat al mes, respectivament; seguides de Zamora (4,9 euros/metre quadrat) i Ciudad Real (5,1 euros/metre quadrat).

Madrid, Sant Sebastià i Barcelona, els preus més alts

Barcelona ha registrat el descens més important, del 9,4 % interanual; seguida de Madrid (7,3 %), Palma (6,2 %), Màlaga (5,6 %) i Sevilla (5,2 %). A continuació, se situa Girona, amb una caiguda del 4,9 %; Tarragona (4,4 %) i Sòria (3,1 %).

Les capitals més cares són Madrid i Sant Sebastià, on el lloguer mitjà s'ha situat en 15 euros/metre quadrat, seguits per Barcelona (14,9 euros/metre quadrat) i Bilbao (12,7 euros/metre quadrat). Zamora ha registrat el preu mitjà del lloguer més barat, amb 5,2 euros/metre quadrat, Ciudad Real (5,5 euros/metre quadrat), Càceres (5,6 euros/metre quadrat) i Àvila (5,7 euros/metre quadrat).

Fotografia principal: Ofertes del sector immobiliari en l'aparador / Sergi Alcàzar