Els Estats Units reconeixen el "risc" de recessió enmig de l'elevada inflació que viu el país. Així ho ha expressat aquest diumenge el director del Consell Nacional Econòmic de la Casa Blanca, Brian Deese, en una entrevista per a la cadena nord-americana CNN, en la qual ha volgut matisar que l'economia està en un període de "transició" després de l'impacte de la pandèmia. "La nostra economia està en transició del que ha estat la recuperació més forta en la història moderna dels EUA al que pot ser un període de creixement més estable i resistent que funcioni millor per a les famílies", ha assenyalat. Sobre la possibilitat d'una recessió, Deese ha lamentat que "sempre hi ha riscos" atesos els desafiaments globals i les mesures monetàries adoptades per encarar l'elevada taxa d'inflació als EUA, la més gran des de començaments de la dècada de 1980. Un patró que també s'ha vist en gran part d'Europa, com en Grècia, Espanya o Alemanya, i s'ha reflectit en l'alt cost de vida generalitzat.

Inflació

La Reserva Federal (Fed), el banc central nord-americà, va mantenir durant dos anys els tipus d'interès a la forquilla d'entre el 0 % i el 0,25 % per estimular l'economia; però ja ha aprovat en el que va de 2022 dues pujades consecutives per contenir l'auge de preus. Així, el tipus d'interès oficial de l'economia més gran del món se situa ara en una forquilla d'entre el 0,75 % i l'1 %, i es preveuen pujades addicionals en el preu dels diners als EUA. En aquest sentit, Deese ha insistit que és necessari donar a la Fed "independència" per fer la seva feina, després de remarcar que "té les eines per combatre la inflació". Segons dades del Departament de Comerç, la inflació als Estats Units segueix en nivells històrics no vistos des de fa quaranta anys, encara que es va moderar lleugerament a l'abril en col·locar-se en el 8,3%, dues dècimes menys que al març. Mentrestant, l'atur al país a l'abril es va situar en el 3,6 % de la força laboral, el més baix en dos anys.

Espanya

Aquest mes d'abril, l'IPC de l'Estat es va situar en el 8,4%, en la que va representar la primera baixa en els últims 15 mesos, després de fregar gairebé el 10% el mes de març. I precisament sobre aquesta conjectura actual s'ha pronunciat la vicepresidenta primera i ministra d'Economia del Govern, Nadia Calviño, durant la seva intervenció en les jornades del Cercle d'Economia. Concretament, Calviño ha assegurat que tot apunta al fet que els preus ja han superat el pic de la crisi i que a partir d'ara, si tot va bé, aniran baixant progressivament en tot el que queda d'any. Ara bé, també ha augurat que la inflació no tornarà al 2% fins i tot ben entrat el 2023.