Els problemes d'Alemanya amb el gas que rep de Rússia no són cap broma. El país ha deixat de rebre 10 milions de metres cúbics de gas cada dia, segons informa el diari econòmic Handelsblatt, cosa que representa un 3% de la demanda. Fins ara això no ha provocat cap daltabaix econòmic o social, però sí que ha extremat la prudència i ha constatat que Rússia utilitza l'exportació de gas i petroli com una palanca de pressió. Aquesta deficiència de gas se substitueix per gas liquat, que té un preu més elevat, segons ha reconegut el ministre alemany d'Economia, Robert Habeck (Verds).

Segons l'anàlisi que fan a Alemanya, Moscou no volia atacar el negoci del gas entre el país teutó i Rússia en el seu conjunt, sinó només l'empresa Gazprom Germania, i cap aquí ha centrat les seves sancions en l'objectiu de desintegrar aquesta companyia, coincidint amb el fet que ha quedat sota el control públic de l'Agència Federal de Xarxes. Segons aquesta agència, les quantitats de gas que falten a Alemanya a causa de les sancions, s'estan adquirint íntegrament a través del mercat europeu del gas. Afegeix que això ha provocat un augment moderat dels preus a l'engròs, però dins del rang de fluctuació de les últimes setmanes.

Rússia subministra actualment un màxim de 110 milions de metres cúbics de gas rus a través d'Ucraïna cada dia. Pero segons informació russa, el volum dimarts era de 95,8 milions de metres cúbics. I dimecres, el volum de gas havia caigut fins als 72 milions de metres cúbics. La guerra per la invasió d'Ucraïna no és aliena a aquests alts i baixos, que el ministeri d'Economia alemany intenta relativitzar. Però el fet és que el consum anual de gas rus ha passat de 45.000 milions de metres cúbics a 30.000 milions, i la diferència es compensa ara amb subministraments de gas líquid. "Per tal de reduir les creixents incerteses en el negoci del gas amb Rússia, el govern alemany està fent tot el possible per aconseguir proveïdors addicionals i obrir noves rutes de subministrament", afegeix Handelsblatt. Aquestes noves línies d'aportació de gas es fan en vaixell, i per això està construint connectors en diversos ports i està preparant quatre naus amb una capacitat de deu mil milions de metres cúbics cadascuna. D'aquí a un any calcula que ja ho tindrà tot en marxa, i això pot cobrir l'entrada de 32.500 milions de metres cúbics de gas natural a l'any.

A Alemanya hi ha a més 47 magatzems subterranis de gas en 33 ubicacions, que són operats per unes 25 empreses. A més de la filial de Gazprom-Germania Astora, que opera la instal·lació d'emmagatzematge més gran a Rehden (Baixa Saxònia), el grup de Düsseldorf Uniper té la majoria d'instal·lacions d'emmagatzematge. Aquestes instal·lacions d'emmagatzematge de gas estan actualment plenes gairebé en un 40%. Fa dos mesos era poc més del 20 per cent. L'única excepció és la instal·lació d'emmagatzematge de Gazprom a Rehden, que està pràcticament buida i es troba al 0,5 per cent.