La inflació és, avui dia, una de les més grans, si no la més gran, incerteses que rodegen l'economia europea i mundial. De fet, aquest mes d'abril a l'Estat l'IPC es va situar al 8,4% en la que va representar la primera baixa en els últims 15 mesos després de fregar quasi el 10% al mes de març. I precisament sobre aquesta conjectura actual s'ha pronunciat la vicepresidenta primera i ministra d'Economia del govern espanyol, Nadia Calviño, durant la seva intervenció a les jornades del Cercle d'Economia. Concretament, Calviño ha assegurat que tot apunta al fet que els preus ja han superat el pic de la crisi i que a partir d'ara, si tot va bé, aniran baixant progressivament en tot el que queda d'any. Ara bé, també ha augurat que la inflació no tornarà al 2% fins ben entrat el 2023. 

A part de l'IPC i la inflació, Calviño ha dedicat gran part de la seva exposició a explicar als empresaris catalans quins són els objectius del govern espanyol per al curt i llarg termini. Per començar, ha recordat que el context actual té una alta dosi d'incertesa causada per la guerra a Ucraïna, que s'ha sumat a la persistència pandèmia i als problemes en les cadenes de subministraments dels últims mesos. Amb aquest context francament advers, la vicepresidenta ha assegurat que des de l'Executiu s'estan aplicant "polítiques de màxima prudència" i treballant en l'aplicació i desenvolupament del pla de recuperació pactat amb Brussel·les. 

Ara bé, tot i el mal context, Calviño ha reiterat que Espanya creixerà molt per sobre de la majoria de les economies europees i del món i que, alhora, serà un "creixement sòlid" acompanyat d'un mercat laboral sòlid. Tot plegat, ha assegurat la vicepresidenta, ja està permetent a l'executiu començar a absorbir el deute públic emès durant la pandèmia, ja que actualment s'entreveu un patró de creixement sostenible gràcies a unes reformes que aposten per la productivitat del sistema i el creixement potencial de l'economia. Com a conclusió, Calviño ha exposat que després de dos anys molt durs l'Estat té "un full de ruta clar" s'ha d'aprofitar l'oportunitat d'una sortida de la crisi radicalment diferent de les anteriors gràcies a l'aposta per la inversió pública que s'ha desplegat.

Precisament per aprofitar aquesta oportunitat, Calviño ha cridat a tots els sectors productius a mobilitzar-se i a seguir invertint en l'economia del país i ha recordat que amb la col·laboració publicoprivada a l'Estat es poden fer grans coses, com per exemple els PERTE que si ja eren urgents, amb l'esclat de la guerra encara ho són més perquè permetran que l'Estat guanyi autonomia davant de les tensions geopolítiques actuals. 

Catalunya, cabdal al pla de recuperació

Més enllà del panorama general d'Espanya, Calviño ha aprofitat l'oportunitat d'estar davant dels empresaris catalans també per parlar específicament de Catalunya, sobretot pel que fa a l'execució dels fons europeus. En primer lloc, ha assegurat que Espanya continua liderant l'execució del pla de recuperació a Europa, ja que ha estat el primer Estat a demanar el segon pagament dels fons. En segon lloc, ja centrada en Catalunya, ha recordat que és la segona comunitat que més fons ha rebut i que aquests han arribat a quasi 2.000 persones o entitats catalanes. A més, ha celebrat la gran participació de projectes catalans en els PERTE, posant d'exemple el Barcelona Supercomputing Center, que ja està participant en més d'un projecte.