La guerra a Ucraïna està tenint grans conseqüències per la nostra butxaca. Els preus del gas, l’electricitat i el petroli s’han situat aquesta setmana a màxims històrics i, en conseqüència, han pujat la gran majoria de preus. Això farà inevitablement que també afecti un altre àmbit: el de les hipoteques, ja que si la inflació no para d’escalar, la manera de controlar-la podria ser la pujada dels tipus d’interès. 

L’euríbor és l’índex que s'utilitza com a referència per calcular els tipus de la gran majoria d'hipoteques variables. Tot i que al desembre va tocar mínims històrics, darrerament ja està remuntant i això ja està fent pujar el preu de les hipoteques variables que ofereixen els bancs. En principi, el Banc Central Europeu havia apuntat que volia apujar els interessos aquest any, però alguns economistes aposten per ajornar l’increment, ja que creuen que seria la gota que vessaria el got en una situació econòmica tan delicada. Sigui com sigui, el que sembla clar, és que la baixada de les hipoteques ha acabat. Sigui més a llarg o a curt termini, el tipus d’interès pujarà. Tanmateix, els experts apunten que seria una escalada moderada.

Segons els auguris de Pablo Larraga, professor de Banca i Finances de la Universitat Pompeu Fabra, enguany hi haurà una pujada en els interessos amb una continuïtat de pujada en el període 2023-2025, un lleuger retrocés el 2026 i nou increment el 2027. “En definitiva, s'estima una pujada d'aproximadament 100 punts bàsics en un any de poc més de 30 punts bàsics en el període 2023-25”, indica.

hipoteca

La situació als Estats Units

D’altra banda, Reserva Federal dels Estats Units ja ha assegurat que apujarà des de ja els interessos. En concret, aquest març ja pujaran un 0’25%. Com sol ser habitual, els tipus d'interès del dòlar poden pujar amb més rapidesa i intensitat, producte que la Reserva Federal podria pujar el 2022 els tipus d'interès d'intervenció dels Fons Federals en 150 punts bàsics i en 25-50 punts bàsics més el 2023, xifres que solen arrodonir-se a 25 punts bàsics.

Quin futur econòmic ens espera?

La preocupació més gran en aquests moments és la pujada de la inflació, que també dependrà de quant dura el conflicte a Ucraïna Segons una anàlisi de la Fundació de les Caixes d'Estalvis, a la previsió del 4,6% per al 2022 caldria apujar-li un punt. Si la situació de la guerra no millora, es podria arribar fins al 6,5%. Si l’energia s’encareix, repercuteix en els processos productius i s’apujarà l’IPC. Això, en conseqüència, frenarà la pujada del PIB, la confiança als mercats es deteriorarà i el creixement de l'economia espanyola se situarà per sota del 5,6% previst. En conseqüència, l’economia de les llars es veuran reduïdes i també el consum.