Les vendes a les grans superfícies de Catalunya han caigut un 5,2% al setembre en comparació amb el mateix mes de l'any passat. A més, entre l'agost i el setembre les vendes en aquest tipus d'instal·lacions s'han reduït un 3,9%, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). El descens més acusat es dona especialment als productes no alimentaris (-13,4%), tanmateix, hi ha un increment en els d'alimentació (4,3%).

En els nou primers mesos de l'any, les vendes han caigut un 11,4% per la crisi sanitària i el tancament dels centres comercials. Les vendes dels productes d'alimentació en aquest període han crescut un 8,4% mentre que les de la resta de productes han disminuit un 26,9%.

Aquests comerços s'han vist afectats per les noves restriccions a Catalunya, que es van iniciar a meitat del mes d'octubre i que romandran, almenys, 15 dies més. Això farà previsiblement que les seves vendes es vegin afectades de cara a les pròximes publicacions de dades. Concretament, s'ha limitat l'aforament un 30% als locals comercials. A més, les grans superfícies de més de 400 metres quadrats —on els espais comuns hauran de romandre tancats— han de controlar l'aforament en temps real.

L'evolució de les dades a Catalunya dificulta la recuperació

També es veuen afectats per la "recomanació general de reduir al màxim la mobilitat i romandre al domicili sempre que sigui possible", tal com indica reiterativament la Generalitat.

Aquesta setmana, Catalunya arrenca amb un risc de rebrot que segueix una tendència a la baixa, encara que la xifra continua sent elevada. Aquest diumenge el risc de rebrot era de 889 i avui disminueix fins a 835; 54 punts menys. Ara bé, el que no frena és el nombre de morts; en les últimes 24 hores s'han registrat 66 noves defuncions que se sumen a les 14.140 que s'han produït des de l'inici de la pandèmia el mes de març passat.

Als hospitals és on la situació continua sent més crítica ja que el número d'ingressats no para de créixer. Aquest dilluns es comptabilitzen 2.687 pacients ingressats per coronavirus, 160 més que ahir, segons dades del Departament de Salut. Dependrà de l'evolució d'aquestes dades, l'evolució també de la situació als comerços en general, i de les grans superfícies en particular.

 

Imatge principal: Un establiment de Decathlon. Foto: Efe