La vaga general de demà, divendres 18 d’octubre, convocada per la Intersindical-CSC i IAC, espera una adhesió massiva. De normal, una vaga general acostuma a tenir un seguiment d’entre un 15% i un 25%, però des de CSC asseguren que "tindrà més adhesions, però és molt difícil fer-ne una previsió". 

La vaga, sota el lema 'Pels drets i llibertats' que tindrà com a acte central la manifestació de les cinc de la tarda als Jardinets de Gràcia, compta també amb el suport de l’ANC i Òmnium, la CGT, el SEPC, l’AMI i la FEC, entre moltes altres associacions. Els motius principals de l’aturada són eminentment laborals, en què es demana un salari mínim de 1.200 euros i la derogació de la reforma laboral, entre altres mesures. 

Amb tot, el context polític del moment, marcat per la sentència del judici al procés, també influeix aquesta vaga. En paraules del portaveu de la Intersindical, Sergi Perelló, “el context polític hi té a veure perquè els drets laborals també tenen a veure amb els drets i les llibertats". "Ens trobem en un context en què s’estan posant en qüestió els drets fonamentals de reunió, manifestació i expressió i això també ens afecta com a sindicat, perquè no volem que al final per aparcar en zona blava se’ns acusi de sedició", afegeix.

Per contra, diverses organitzacions empresarials i patronals com Foment del Treball, Pimec o Cecot s’han mostrat obertament en contra de la vaga. De la mateixa manera, els principals sindicats estatals, CCOO i UGT, tampoc no la recolzen, però això no ha evitat que algunes empreses ja hagin manifestat el seu tancament durant la jornada de demà.

Qui secunda la vaga?

Tot i que és complicat saber prèviament la quantitat de treballadors que deixaran d’anar a treballar, diverses empreses ja han fet pública la seva intenció de no obrir i secundar la iniciativa. La primera a fer el pas ha estat Bonpreu, d’ideologia marcadament independentista, que ha decidit tancar tots els seus establiments i permetre així que els seus treballadors facin vaga sense que els afecti al sou. A més, des de l’empresa asseguren que “el tancament de tots els establiments i centres de treball del Grup suposa un esforç considerable per a la companyia", però consideren "que el moment és excepcional, i així ho mereix".

Una altra de les empreses que s’ha adherit a la vaga ha estat Petrolis Independents, l’empresa del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. També ho ha anunciat l’empresa de telefonia, Parlem Telecom, que a través d’un tuit ha explicat que els seus treballadors tindran un dia de permís retribuït i que el servei d’atenció al client tindrà un servei mínim. Altres organitzacions també han decidit donar-hi suport. Els estibadors del port de Barcelona van decidir en assemblea unir-se a la vaga "en defensa dels drets laborals i civils de tots els ciutadans de Catalunya".

També des de la Unió de Pagesos, que han convocat la pagesia a fer tractorades arreu del territori per reivindicar-se contra la sentència.

Els estudiants continuen la vaga

La vaga coincideix amb l'aturada estudiantil que va començar el 16 d'octubre, s'ha mantingut aquest dijous i divendres, i que afecta els universitaris catalans, algunes de les quals han anul·lat les classes, i els estudiants de segon cicle de secundària. Concretament, la UPF no farà classes però tindrà les instal·lacions obertes, mentre que la UB i la UAB mantenen les activitats però ha demanat al professorat que no facin avaluació ni comptin l'assistència.

Altres universitats privades, com ESADE, també han suspés la mobilitat en previsió dels problemes de circulació que hi pot haver.

Concerts i actuacions cancel·lades

La vaga també ha provocat que es cancel·lin diversos esdeveniments a la capital catalana. El Liceu i el Palau de la Música han cancel·lat les actuacions en considerar que no poden garantir l'accés dels assistents ni tampoc el correcte desenvolupament de les actuacions. També la jove cantant Aitana ha decidit posposar el concert previst per a aquest divendres al Palau Sant Jordi fins el dia 3 de novembre pel mateix motiu. 

Per contra, institucions musicals com el Temporada Alta, el Jamboree, el CCCB, el teatre Maldà, el Gaudí o el Sant Andreu Teatre, així com els festivals Filmets Badalona i el festival Escenes de Filosofia i Teatre, entre d'altres, han decidit secundar la protesta. Per contra, El Lliure, els teatres del Grup Focus, el MACBA i el MNAC mantenen per ara la programació a l'espera de la decisió dels treballadors.

Per altra banda, el creuer Marella Discovery II, amb 2.000 passatgers a bord, ha cancel·lat l'escala que tenia prevista fer a Tarragona i desembarcarà, finalment, a Eivissa.

Talls de carreteres

La circulació a les carreteres per aquest divendres de vaga es preveu també molt complicada, especialment a l'entrada a Barcelona. A més dels piquets que es puguin originar, la capital catalana rebrà els milers de participants en les Marxes per la Llibertat organitzades per l'ANC i Òmnium. Les protestes que van començar dimecres en diverses ciutats del país arribaran per quatre vies diferents, tallant les principals entrades a la capital, i confluiran a primera hora de la tarda a Jardinets de Gràcia, on se sumaran a la manifestació organitzada per la Intersindical.

La que va sortir de Girona tallarà l'N-II de Premià de Mar, on estan passant la nit, fins a Badalona i, un cop allà, passaran a ocupar la C-31 i la després la Gran Via. Les que vénen de Vic i Berga, que han passat la nit conjuntament a Sabadell, tenen previst tallar la C-58 i l'avinguda Meridiana. Per altra banda, les de Tàrrega i Tarragona, i que passen la nit a Martorell, arribaran a Barcelona tallant l'A-2 i la Diagonal.

Finalment, una sisena marxa organitzada pels CDR sortirà aquest mateix divendres de Castelldefels i tallarà la C-31 i la Gran Via per la part sud. Aquesta última és la que podria provocar problemes de mobilitat a l'Aeroport del Prat, ja que afectarà una de les principals vies que hi arriben. 

Serveis mínims

Pel que fa als serveis mínims, la Generalitat garanteixen el funcionament del 50% del metro i l'autobús urbà a Barcelona en hores punta, de 06:30 a 9.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores. La resta de la jornada el servei funcionarà al 25%, mentre que els trens de Rodalies i Regionals comptaran amb mínims del 33% durant tot el dia.

En l'àmbit educatiu hi haurà un docent per cada 6 aules en infantil i primària (3 a 12 anys), un professor per a 4 aules en els centres d'educació especial (3 a 16 anys) i d'un terç de la plantilla en menjadors i guarderies. Pel que fa a la sanitat pública, es garanteix el funcionament de les urgències, unitats de cures intensives, parts i radioteràpia i quimioteràpia, així com totes les que tinguin consideració d'urgència vital als hospitals. Als centres d'atenció primària (CAP) hi haurà assistència urgent durant l'horari habitual, que es prestarà amb un 25% de la plantilla.