La lluita contra el canvi climàtic i la necessitat d'avançar cap a un desenvolupament sostenible és un tema de gran repercussió mediàtica durant aquesta setmana, la setmana del clima, i és també una preocupació per a les universitats catalanes. Una delegació formada per representants de les dotze universitats catalanes, SciTech DiploHub, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) participen a la 31a edició del Congrés de l’Associació Europea d’Educació Internacional (EAIE) celebrada a Hèlsinki, Finlàndia. El congrés, que dura de dimecres a divendres, gira al voltant de la internacionalització de la formació superior i l’intercanvi i col·laboració entre les universitats i centres de recerca més punters d’Europa.

Ahir dimecres es va celebrar la jornada ‘Diplomàcia científica i educació superior: unint forces per afrontar els grans reptes globals’, liderada per Alexis Roig, Director Executiu de SciTech DiploHub en representació del ecosistema del coneixement català i Christiane Schmeken, Directora d’Estratègia del Servei Alemany d’Intercanvi Acadèmic (DAAD), l’organització promotora de l'intercanvi internacional d'estudiants i científics més gran del món, en representació del govern alemany. Els ponents han intercanviat visions sobre el paper de l’educació superior en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i han compartit els plans d’acció de Catalunya i Alemanya en matèria de diplomàcia científica i cooperació universitària. Desafiaments mundials com el canvi climàtic, l’impacte de la intel·ligència artificial en la democràcia i els drets humans o la regulació de l’edició genètica, requereixen col·laboracions acadèmiques a gran escala.

En paraules d’Alexis Roig, Director Executiu de SciTech DiploHub, "les universitats adopten nous rols i àmbits d’actuació més enllà de la formació i la mobilitat d’estudiants, professors o investigadors: la creació de xarxes universitàries internacionals, l’intercanvi de bones pràctiques i polítiques educatives, la transferència a la indústria de projectes d’innovació orientats a missions regionals i internacionals, etc".

També s’han presentant altres iniciatives com el projecte Educació pel Desenvolupament Sostenible a la Universitat (ESDU) o el pla conjunt de les universitats catalanes per a l’acollida de les persones refugiades. Per la seva banda, la Directora d’Estratègia del Servei Alemany d’Intercanvi Acadèmic (DAAD) ha destacat la participació de les universitats germàniques en projectes de cooperació al desenvolupament, diàleg intercultural per a la pau, lluita contra la fam i gestió de l’aigua entre d’altres, així com les col·laboracions estratègiques d’Alemanya amb regions com Llatinoamèrica o el Sud-est asiàtic.

Catalunya i Finlàndia, a la una

Roig ha estat rebut al Parlament de Finlàndia on s’ha entrevistat amb diversos diputats que formen part del Comitè per al Futur (Committee for the Future), l’oficina parlamentària responsable de treballar en propostes de polítiques científiques i tecnològiques per fer front als grans reptes social i ambientals, així com amb l’Institut Finès de Relacions Internacionals (FIIA), el centre de recerca d’afers exteriors del Parlament. La visita al Parlament també ha comptat amb una reunió de treball amb el Fons d’Innovació Finès (SITRA) on els participants s’han emplaçat a acostar Barcelona i Finlàndia en l’àmbit de l’economia circular i la innovació empresarial contra el canvi climàtic. El dia ha conclòs amb la visita del Director Executiu de SciTech DiploHub al principal think tank finès Demos Helsinki per iniciar col·laboracions al voltant dels reptes urbans i el paper de les ciutats globals.

La delegació catalana també ha participat en una recepció oficial amb representants de ministeris d’educació, universitats i recerca d’arreu d’Europa en què ha intervingut la Delegada de la Generalitat als Països Nòrdics Francesca Guardiola, el secretari d'Universitats i Recerca Francesc Xavier Grau i el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya Lluis Baulenas.

2020: Barcelona, capital europea de l'educació superior

Catalunya acollirà per primera vegada la fira d’educació superior més important d’Europa i serà l’amfitriona de la 32a edició de l’EAIE, que se celebrarà Barcelona del 15 al 18 de setembre de 2020, liderat pel govern de la Generalitat. El relleu s’ha fet avui efectiu durant la cloenda de l’edició que enguany s’ha celebrat a Hèlsinki i davant la presència d’una àmplia delegació catalana encapçalada pel secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, que ha estat acompanyat pel secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, i la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya als Països Nòrdics, Francesca Guardiola, entre d’altres.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat