Catalunya teixeix aliances amb el talent internacional, i comença per Boston, Massachusetts. Prop de dos-cents dels actors més destacats dels àmbits científic, tecnològic, universitari, empresarial i diplomàtic català es van trobar amb els seus homòlegs de l'estat de Massachusetts en el marc del primer Barcelona Innovation Day a la Harvard Kennedy School de Boston, celebrada el passat 31 de maig. L'objectiu: enfortir les relacions entre els dos ecosistemes del coneixement i compartir bones pràctiques en recerca i innovació, així com interpel·lar i connectar a la xarxa internacional de talent científic format a Barcelona i establert a la costa est dels Estats Units.

Aquest fòrum internacional, organitzat per SciTech DiploHub, és la primera edició d'una sèrie de fòrums que tindran lloc els propers mesos en d’altres hubs de recerca i innovació globals: Londres, París, Shanghai i San Francisco. En paraules del CEO de SciTech DiploHub, Alexis Roig, aquestes iniciatives "pretenen posar en contacte Barcelona amb altres ecosistemes tecnològics i científics del món, sense cap pretenció més enllà d'establir aliances diplomàtiques". 

SciTech DiploHub és una fundació sense ànim de lucre que compta amb la col·laboració públicoprivada de membres que es dediquen a la ciència i la tecnologia. El projecte va néixer el 2018 amb la idea de "representar el nostre ecosistema d'innovació a fora i fer de Barcelona un agent sociopolític més influent". L'esdeveniment a Harvard entra dins de l'agenda d'iniciatives que la fundació impulsa per aconseguir l'objectiu. 

De Barcelona a Boston creant sinergies

Boston i Barcelona han patit una evolució trepidant en el camp de la biotecnologia els darrers anys. A la mateixa intersecció de Cambridge Kendall Square, on fa poc més d’una dècada hi havia un restaurant de marisc i una fàbrica de xocolata, avui hi trobem el Broad Institute del MIT, el Koch Institute for Integrative Cancer Research, i empreses multinacionals com Biogen o Genzyme, a més de una desena de fons de capital risc que inverteixen en startups innovadores. 

L’esdeveniment va comptar amb l’assistència d’una nodrida fila zero de personalitats dels sectors del coneixement i la diplomàcia, inclosos rectors d’universitats, directors de centres de recerca, personalitats dels governs de Massachusetts, Catalunya l’Ajuntament de Boston, cònsols generals i CEOs d'startups tecnològiques entre d’altres.

En paraules de Sarah Delude, responsable d’afers internacionals de l’Ajuntament de Boston, "les col·laboracions científiques entre Barcelona i Boston, ciutats agermanades des de 1980, contribuiran a reforçar la seva projecció i influència al món". La BioRegió de Catalunya aspira a seguir els passos de l’estat nord-americà. "El sector biotecnològic català té una facturació de 175 milions d’euros l’any i protagonitza la creació d’una nova empresa cada setmana", en paraules de Montse Daban, directora científica i de relacions internacionals de Biocat.

Per altra banda, els ponents han destacat la importància de les col·laboracions acadèmiques i empresarials entre Boston i Barcelona. Casos d’èxit que exemplifiquen el valor d’aquests vincles han protagonitzat les taules rodones sobre ciències de la vida i intel·ligència artificial. Són membres de la comunitat Barcelona Alumni, la xarxa internacional de científics, investigadors i experts en tecnologia formats a Barcelona i establerts arreu del món. 

En paraules de Martí Jiménez, director de programes globals de SciTech DiploHub, "cal donar oportunitats a la nostra diàspora perquè pugui beneficiar-se de projectes amb Barcelona, de manera que aquest talent segueixi revertint a la ciutat, les seves empreses i centres de recerca". Amb aquest objectiu, SciTech DiploHub llançarà a la tardor una plataforma virtual per a identificar, connectar i dinamitzar la comunitat Barcelona Alumni. "Barcelona i Boston inicien un llarg camí plegats per a explorar els beneficis de la confluència entre la innovació i l’acció exterior, entre el talent local i el talent global. Les ciutats globals lideren la nova era de la diplomàcia científica", asseveren.

Barcelona, un nou Silicon Valley?

Segons explica Alexis Roig, Barcelona és molt preuada a nivell internacional "perquè fem ciència puntera i tecnologies relacionades amb Intel·ligència Artificial (IA), i també perquè Barcelona té un entorn positiu per atraure persones i talent, connexions internacionals, un bon nivell i una gran qualitat de vida", assevera. I és que Barcelona és pol d'atracció de grans inversions internacionals, sobretot per part d'empreses tecnològiques i digitals. Sense anar més lluny, la capital catalana ha aconseguit atraure el superordinador més ràpid d'Europa; una inversió que permetrà avançar molt més en recerca, innovació i processament de dades. 

Barcelona serà el proper Silicon Valley? El CEO de SciTech DiploHub considera que "la comparativa amb Silicon Valley com a hub de referència, sí, però no en model". En aquest sentit, assegura que "Barcelona està en camí d'esdevenir un hub molt important; tot i que encara no som Londres, Boston o San Francisco, sí que estem ja a gairebé tots els Top 5 dels rànquings internacionals".

I el proper Spotify es crearà a Barcelona, com sovint diu Miquel Martí, CEO de Barcelona Tech City? Segons Roig, "la nostra estratègia no ha de ser el projecte, sinó atraure persones i talent. Com deia el senyor Mas-Colell: 'people, not projects'".