"Superfounders de les grans 'unicorn' espanyoles", de Manuel López Torrents i editat per COMBAT Editorial, explica les històries de superació i èxit de l'elit emprenedora que ha aconseguit portar a les seves companyies al màxim nivell. Les últimes en assolir la categoria d'"unicorn", a començaments d'any, han estat Fever, fundada per Pep Gómez el 2011; Domestika, nascuda de la mà de Julio Cotorruelo i Tomy Pelluz, i Travelperk, que té darrere Javier Suárez i Avi Meir.

En els últims anys, la creació de startups a Espanya s'ha disparat convertint-se en terra d'"unicorns", aquelles empreses valorades en més de mil milions de dòlars.

En aquest llibre es narren moltes d'aquestes històries i també les inquietuds intel·lectuals, la filosofia i les particularitats de Javier Pérez-Tenessa i Maurici Estret, fundadors de eDreams, considerada la primera 'empresa emergent' espanyola en formar part d'aquest exclusiu grup; Jesús i Fernando Encinar i César Oteiza, d'Idealista; Meinrad Spenger, de Másmóvil; Felipe Navío, Juan Urdiales i Tabi Vicuña, de Jobandtalent; Juan de Antonio, de Cabify; Óscar Pierre i Sacha Michaud, de Glovo; Iker Marcaide, de Flywire; Pedro Castillo, de Devo, i Enric Asunción i Eduard Castañeda, de la tecnològica Wallbox.

López Torrents va indicar que "no hi ha un llibret fiable que garanteixi la cristal·lització en èxit de les bones idees", encara que sí que hi ha una característica en comú entre tots aquests emprenedors: "volen crear, tenen la voluntat de fer coses". "Són els nostres herois actuals, que empenyen el món i contribueixen que evolucioni", va ressaltar.

El pròleg ha anat a càrrec de María Benjumea, fundadora i presidenta de Spain StartUp–South Summit, una de les principals veus en l'entorn emprenedor.

Per a ella hi ha tres característiques clau d'un projecte de startup que el diferencien de qualsevol altre: comptar amb un projecte innovador, tenir per objectiu créixer ràpid i fer-ho de forma global. "Això és el que defineix als dotze superfounders que es recullen en aquest llibre", va afirmar.

Benjumea també va subratllar que "la proporció de l'emprenedoria masculina davant el femení continua sent d'un descoratjador 80/20" i va reclamar una participació més activa de la dona a l'hora d'emprendre.

En definitiva, "Superfounders de les grans 'unicorn' espanyoles", viatja pel panorama actual de les startups fins a aterrar en la seva projecció futura amb una anàlisi de les tendències i oportunitats als diferents mercats.