El debat d'aquest dimecres al Parlament sobre la limitació dels preus del lloguer ha estat benvingut per les organitzacions socials d'habitatge, però ha fet saltar les alarmes al sector immobiliari. Les entitats veuen contraproduent l'aprovació de la mesura i adverteixen que provocarà una reducció de l'oferta i "agreujarà" l'accés a l'habitatge.

El director general de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), Marc Realp, desvincula els "elevats preus" dels lloguers d'un "abús de posició de domini" de grans fons, recordant que el parc d'habitatge està format tant per grans com per petits tenidors. Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres celebra la mesura com un "gran pas" i titlla de "tendenciosos" els arguments "de la por".

"La limitació de les rendes és una mesura que, a curt termini, beneficia els qui volen llogar un habitatge però que, a mitjà i llarg termini, és perjudicial", alerta l'analista econòmic i professor de l'EAE Business School, Juan Carlos Higueras, en declaracions a l'ACN.

Disminució de l'oferta d'habitatge

L'entrada en vigor de la llei pot provocar, segons el professor, una "clara disminució" de l'oferta d'habitatge de lloguer, un increment de l'economia submergida i un empitjorament de la qualitat dels habitatges per la falta de manteniment. Així mateix, Higueras adverteix d'una possible davallada de la inversió i del nombre de compravendes d'habitatges.

El director general de l'ACCO, Marc Realp, també alerta d'una tendència a "homogeneïtzar" les rendes cap al preu màxim i adverteix que es podrien crear "llistes d'espera" per gestionar l'excés de demanda davant d'una oferta insuficient. "Entenem que està justificada la intervenció de l'administració en l'augment de les rendes perquè és una raó d'interès general. Dit això, entenem que la regulació dels preus de lloguer a través de preus màxims pot tenir un impacte positiu molt a curt termini però amb efectes a curt, mitjà i llarg termini que s'han de tenir en compte", manifesta.

Així mateix, el director general de l'organisme desvincula el comportament de les rendes d'una situació d'oligopoli en el mercat de lloguer. "Tot apunta que la conseqüència dels preus elevats no és un abús de posició de domini. Estem davant un escenari on hi ha una barreja de grans i petits tenidors", assegura. De fet, defensa que si el problema de preu fos per un abús de poder, l'ACCO podria intervenir per forçar-los a baixar.

 

"Desconeixement del mercat"

Aquestes advertències sobre les conseqüències de l'entrada en vigor de la llei s'han sumat a les realitzades aquest dilluns per entitats del sector immobiliari a Catalunya. "Les mesures coercitives no donaran el resultat pretès i semblen fruit del desconeixement del comportament del mercat de lloguer", afirmaven en un comunicat conjunt el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona – Lleida, el Consell Català de Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya (COAPI), l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE) i la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona – Lleida.

De fet, algunes d'aquestes entitats s'han reunit aquest dilluns per la tarda amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per traslladar-li "la més ferma disconformitat i enfado per les formes i el fons en els quals segueix tramitant-se l'horrorosa proposta de llei dels lloguers", en paraules del president de l'Associació Immobiliària de Catalunya (AIC) i del COAPI de Barcelona, Gerard Duelo. Les entitats del sector han demanat que onze dels 34 diputats de Junts per Catalunya (JxCat) s'abstinguin o votin en contra de la proposició de llei per "permetre iniciar de nou el procés de debat amb la participació i opinió de tots els actors".

El 15 de juliol, el Sindicat de Llogateres va presentar un acord per registrar al Parlament la proposició de llei, pactada amb el Departament de Justícia i amb el suport d'ERC, JxCat, CatECP i la CUP. Una setmana després, JxCat va presentar vuit esmenes a la proposició de llei, que encara manté tot i l'aposta del president del Govern, Quim Torra, per mantenir l'acord inicial.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres ha qualificat la 'Proposició de llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendaments d'habitatge' de "gran pas". "Ho valorem de forma molt positiva i creiem que només és l'inici d'un camí que ens portarà a fer regulacions i polítiques serioses d'habitatge que ens garanteixin aquest dret constitucional", afirma la portaveu de l'entitat a l'ACN.

Pis lloguer cartell Girona ACN

Pis de lloguer a la plaça Catalunya de Girona / ACN
 

La portaveu afirma que "l'únic impacte" de la regulació serà "que no se seguiran escanyant de forma abusiva els llogaters" i titlla de "falsos o tendenciosos" els arguments "de la por" utilitzats per les associacions immobiliàries. "No és una llei que impedeixi fer negoci, sinó que posa certs límits a quin tipus de negoci es pot fer amb un bé de primera necessitat", defensa.
 

 

A tall d'exemple, Juan Carlos Higuera es refereix als casos de regulació dels preus del lloguer a Nova York o Viena. L'analista econòmic i professor de l'EAE Business School assegura en aquest sentit que el mercat de lloguer de la capital d'Àustria és un "cas idíl·lic", amb prop d'un 65% de la població en règim d'arrendament i amb la majoria d'habitatges d'oferta pública. "No funciona perquè es limiti el preu, sinó perquè augmenta l'oferta d'habitatges de lloguer", precisa.

L'increment del parc d'habitatge de lloguer públic és, de fet, una reivindicació compartida per totes les entitats. "El sector públic ha d'adoptar, per una banda, mesures que incentivin la construcció d'un parc d'habitatge social o de renda limitada suficient i estable en el temps mitjançant estímuls fiscals de tota mena i no mesures restrictives de la llibertat de mercat ni penalitzadores", manifesten associacions immobiliàries de Catalunya en un comunicat conjunt.
 

 

El director general de l'ACCO - organisme vinculat al Departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda – destaca l'augment de l'oferta com una via per trobar un equilibri en els preus. "Podem incrementar l'oferta i mirar de desviar la demanda", resumeix. En aquest sentit, proposa millorar les infraestructures i la connectivitat perquè les persones no tinguin la necessitat de viure on treballen i impulsar altres pols d'activitat econòmica per garantir una millor distribució de la demanda.

La portaveu del Sindicat de Llogateres també destaca la importància d'augmentar l'oferta d'habitatge públic "de forma urgent" però assegura que es tracta d'una obra "faraònica i titànica" que no es pot fer d'un dia per un altre. "El parc que necessitaríem és de fins a un 40% d'habitatge públic, quan ara estem a l'1%", lamenta.

 

 

Dubtes sobre la "constitucionalitat" de la llei

Més enllà del debat sobre el possible impacte de la limitació de les rendes en el mercat de lloguer, les entitats immobiliàries adverteixen que la "clara inconstitucionalitat" del text crearà un "tens ambient d'inseguretat jurídica" en el sector. A través d'un comunicat, l'Associació de Propietaris d'Habitatges de Lloguer (Asval) assegura que la proposició de llei vulnera la Constitució, "viola els drets constitucionals dels propietaris" i "atempta" contra el dret a la propietat privada.

Pancarta lloguer social ACN

Una pancarta en un balcó reivindica un lloguer social / ACN

En aquest mateix sentit es va pronunciar Foment del Treball Nacional aquest diumenge, titllant la mesura "d'anticonstitucional i antiestatutària". Segons la patronal catalana, la proposició de llei vulnera la Constitució i l'Estatut en 18 punts de l'articulat i és una mesura que "enfonsarà" el mercat de lloguer a mitjà termini.

La portaveu del Sindicat de Llogateres defensa la tasca dels lletrats i juristes de l'entitat, així com del mateix Govern. "Una altra cosa és que, evidentment, com en el cas de qualsevol norma que causa un impacte, hi ha molts interessos", conclou.