El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, està "convençut" que finalment s'arribarà a un acord per prolongar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) més enllà del 30 de setembre. Ho ha dit aquest dilluns en una entrevista a Ser Catalunya, en la que ha insistit en la necessitat de no deixar a cap empresa al marge i d'incrementar deute públic i el dèficit per salvar el màxim d'empreses i llocs de treball ja que "el 2020 està perdut".

El govern espanyol, la patronal i els sindicats es van reunir diàriament durant la setmana passada per ultimar els detalls de la pròrroga dels ERTO. Tanmateix, encara no hi ha un acord en ferm. La setmana passada es va fer públic en els mitjans que el Ministeri de Treball preveia deixar fora dels ajuts nombrosos sectors, incloent només hotels, agències de viatges, lloguer de vehicles, aviació, ferries, creuers i teatre.

Foment insta a incrementar la demanada

Per contra, la vicepresidenta Económica Nadia Calviño ha defensat aquest dilluns la necessitat de centrar els ERTO en empreses necessitades que siguin viables més que en sectors específics. "No es tracta tant d'una qüestió de sector com de concentrar els esforços en les empreses que veritablement més el necessiten", ha argumentat.

El president de Foment alerta que "tot el que no fem ara ens ho trobarem dins d'un any amb atur i tancament d'establiments. Jo estic totalment convençut que, per lògica i objectivitat, perquè els números s'han de fer des d'un punt de vista de realitat, finalment hi haurà un acord", ha afirmat.

Segons Sánchez Llibre, el govern espanyol tindrà l'obligació de dirigir part dels fons europeus cap a empreses a través de plans de xoc per als sectors que estan en crisi: "Una part d'aquests fons hauran d'anar en vena directament a les companyies mitjançant transferències que són subvencions per intentar que no tanquin les seves portes". Creu que també convé estimular el consum i ha reclamat el govern espanyol que ideï fórmules i estímuls perquè incrementi la demanda: "Faria falta un pla Renove per al sector comerç", segons recull Europa Press.

"Colau ha tingut actituds sectàries"

Preguntat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que ha tingut actituds "molt sectàries, no dialogants i molt autoritàries". També ha criticat que ha impulsat iniciatives que van en la direcció de triturar el comerç i criminalitzar els cotxes. "Ha tirat cap endavant decisions que estan matant al comerç i creant una veritable problemàtica a la nostra ciutat. Si no rectifica, ens podríem trobar que això podria costar 50.000 llocs de treball del comerç, restauració, hostaleria i mobilitat", ha afegit.

Sobre unes eventuals eleccions a Catalunya, Sánchez Llibre ha carregat contra els dos socis de Govern —ERC i JxCat— per donar inestabilitat i incertesa. També ha afirmat que "seria bo" que es posessin d'acord per fixar el dia de les eleccions i iniciar un govern estable que doni confiança al món empresarial.

 

Imatge principal: El president de Foment del Treball Josep Sánchez Llibre, intervé en el Fòrum empresarial 'Mirant a Europa'

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat