El president de Foment del Treball, Josep Sánchez i Llibre, ha reclamat la prolongació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per salvar llocs de treball i empreses. També ha demanat posar en marxa plans de xoc per als sectors més afectats per la pandèmia —com l'hostaleria, el turisme, el comerç, la cultura i l'esport—.

Així ho ha expressat aquest divendres en el seu discurs inaugural de fòrum Mirant a Europa organitzat per la patronal catalana. "L'any 2020 està perdut, no cal una preocupació excessiva. Cal deixar de banda l'estigmatització del dèficit públic per centrar-nos en salvar empreses i llocs de treball. I com empresaris no volem deixar a cap empresa a la cuneta", ha afegit. A més, ha posat èmfasi en l'interès per part dels empresaris de conèixer quins són els costos d'aquests ERTO per poder oferir solucions més objectives.

El president de la patronal també ha reivindicat la figura de l'empresari, així com el "orgull de ser-ho", i ha explicat que traslladaran a les administracions la proposta que se celebri anualment el dia de l'empresari a Catalunya.

El 75% dels ERTO han recuperat el seu treball

L'esdeveniment també ha comptat amb la participació de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, a qui Sánchez i Llibre ha agraït la seva contribució a resoldre els problemes derivats de la pandèmia a través del diàleg social.

Per la seva banda, la ministra ha fet èmfasi en què ens trobem en el moment més delicat per l'economia i que Catalunya ha patit un dels pitjors impactes. En aquest sentit, ha recordat les últimes dades publicades per Idescat sobre l'afectació: "el PIB del primer trimestre ha caigut un 22,4% en la comunitat, mentre que l'ocupació entre gener i juny es va reduir 9,2%". També ha destacat que el 75% de les persones en ERTO van recuperar el seu treball a Catalunya.

Els ERTO han suposat una ajuda clau per al conjunt de la ciutadania, que a Espanya ha arribat a 3.400.000 treballadors i a Catalunya a 700.000. "Han suposat ingressos fonamentals per mantenir la demanda interna i parar el deteriorament de l'economia", ha assenyalat la ministra del govern espanyol.

 

Imatge principal: Josep Sánchez Llibre, president de Foment. Foto: ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat