El president espanyol Pedro Sánchez vol passar pàgina com sigui del desastre electoral que els socialistes han encaixat en les darreres eleccions a la Junta d'Andalusia. Per això, des de La Moncloa volen accelerar l'aprovació de noves mesures anticrisi i preparen un consell de ministres extraordinari per aquest mateix dissabte 25 de juny. Per agenda, la data tampoc és casual ja que la setmana que ve se celebra la cimera de l'OTAN a Madrid.

Així doncs, l'executiu espanyol està acabant de perfilar el pla de xoc afegint novetats importants que ja podrien introduir-se en aquest decret i d'altres es miraria la voluntat de fer-ho posteriorment com la pujada de l'impost de societats a les grans elèctriques. També caldrà veure com queda el preu dels carburants, actualment en vies de negociació, o si es preveuen mesures extraordinàries.

Ball de dates

L'extensió de les mesures del decret anticrisi estava prevista pel proper dimarts 28 de juny, un dia abans dels dos dies de cimera de l'OTAN, però les dates són massa justes i seguides l'una de l'altra. A més, Sánchez també aconsegueix un cop d'efecte treballant en cap de setmana per constatar el seu compromís amb la urgència que demana la crisi perllongada que viu el país i donar màxima prioritat al full de ruta marcat després de l'esclat de la guerra a Ucraïna.

Els primers en sortir a la foto de l'oposició a aquesta proposta han estat els de Ciutadans. El seu portaveu Edmundo Bal es nega a donar suport a unes mesures proposades que consideren "insuficients i ineficaces i segueixen sense escoltar les propostes liberals". La darrera vegada que el Congrés va convalidar la norma com a projecte de llei, per la qual cosa va quedar subjecte a futures modificacions, va ser el passat mes d'abril.

La més polèmica d'aleshores va ser el descompte al combustible que ara tornarà a posar-se damunt la taula. Enguany, la gasolina i el gasoil han assolit nivells màxims, superant fins i tot els 2 euros/litre en algunes estacions de servei i el govern de Pedro Sánchez va decidir posar en marxa una bonificació mínima de 20 cèntims a cada litre de combustible per a tots els ciutadans. Del descompte esmentat, l'Executiu assumeix 15 cèntims i les petrolieres, un mínim de 5. El funcionament però ha patit greus mancances i retards des de l'administració pública cap als empresaris d'aquest sector.