Els restauradors i els comerciants han portat carbó als consellers del Govern aquest matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona per expressar el seu "rebuig frontal" a les restriccions imposades per la Covid. 

Representants del Gremi de Restauració de Barcelona, Barcelona Oberta i la Fundació Barcelona Comerç han deixat diversos sacs de carbó a les portes de l'oficina de registre al carrer de Sant Honorat i han entregat una carta signada pels "Reis Mags" on denuncien la situació actual i les noves mesures aprovades pel Govern per frenar la pandèmia. El president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, ha apuntat que l'entrega simbòlica es deu al mal comportament dels consellers i del vicepresident i a la "mala gestió de la pandèmia".

comerciantes restauración carbón plaça sant jaume - ACN

Representants de comerciants i restauradors fan una entrega simbòlica de carbó al Govern aquest matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona. / ACN

Després de mesos d'afectacions per la Covid, la restauració funciona actualment amb una limitació horària, i els centres comercials i les botigues de més de 400m2 han de romandre tancades a partir d'aquest dijous 7 de gener durant un mínim de deu dies. A més, els caps de setmana només podran obrir els comerços essencials. Segons Vendrell, els dos primers caps de setmana de rebaixes, que comencen aquest dijous, són els millors de tot l'any quant a facturació, però els establiments comercials no se'n podran beneficiar aquest any.

 

Oposició a les restriccions

"Cada any visitem Catalunya per aquestes dates i feia dècades que no trobàvem tantes famílies preocupades, tants emprenedors arruïnats, tants negocis a la vora del precipici", sosté la carta que han entregat comerciants i restauradors, signada pels Reis Mags.

El director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha descrit la gestió de la pandèmia per part de la Generalitat com a "nefasta" i ha retret que el Govern ha deixat soles les empreses.

Pallarols ha reclamat un canvi de rumb "immediat, perquè no es pot permetre la ruïna col·lectiva que està provocant aquesta gestió" i ha assegurat que les decisions del Govern no han tingut en compte ni les petites empreses ni les famílies.

Per la seva banda, el president de l'associació comercial Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha titllat de "ridícula" l'oferta de subvencions de fins a 2.500 euros per a les empreses del sector que ha ofert la Generalitat. "Si no es prenen mesures reals de compensació del sector com condonació de crèdits ICO o injeccions directes de diners, milers de pimes estan condemnades al tancament", ha assegurat Jené.

Tot i això, han agraït el decret llei 34/2020 que "ha permès a molts restauradors i comerciants la rebaixa del lloguer" i mostren una actitud oberta al diàleg i als espais de treball comuns per blindar el funcionament dels dos sectors.

Les escoles de dansa privades s'uneixen a la protesta

Uns 120 professionals del sector de les escoles de dansa privades de Catalunya també han reclamat la reobertura dels centres en una concentració aquest matí a la plaça Sant Jaume. Lorena Carabante, presidenta del col·lectiu de professors i centres privats de dansa de Catalunya, ha denunciat el "greuge comparatiu" patit pels alumnes que estudien en escoles de manera privada, atès que aquells que ho fan en centres que depenen de conservatoris o de l'Institut del Teatre poden seguir fent-ho, segons la normativa establerta pel Govern.

Carabante ha denunciat que molts centres privats encara no han tingut accés a les ajudes públiques i que, alguns dels que han pogut, encara no les han pogut cobrar. La presidenta del col·lectiu ha reivindicat la dansa com una activitat segura i de salut i benestar.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat