La segona onada de casos de coronavirus a Catalunya està en ple auge i les autoritats han decidit preservar la salut dels ciutadans mitjançant el tancament de bars i restaurants. La mesura —que afecta directament a 210.000 treballadors de 44.000 establiments— ha posat contra les cordes a un sector que encara no s'havia recuperat de les conseqüències del primer tancament. Per a l'amo d'un restaurant, tancar el seu local significa perdre tots els seus ingressos, a excepció del servei de lliurament a domicili. Per aquesta raó, les grans cadenes de delivery a Catalunya ofereixen durant aquestes dues setmanes ajuts al sector perquè els negocis no es vegin en l'obligació d'abaixar les persianes definitivament.

"Ens obliguen a tancar i els impostos corren. Aquest mes tenim la despesa de l'IRPF, més l'IVA, més l'Impost d'autònoms. Això cal pagar-ho sí o sí i amb el negoci tancat, que suposa la nostra única via d'ingressos", explica Javier Blanco, que porta juntament amb la seva mare el Bar Ferrocarril a la ciutat de Rubí (Barcelona). "El bar té 30 anys i mai no ens hem plantejat el repartiment a domicili perquè estem la meva mare i jo sols. Però no ho descartem", afegeix Blanco.

Bar Ferrocarril, propietat de Javi Facsion, en Robí. Foto: Javi Facsion
Bar Ferrocarril, a la ciutat de Rubí (Barcelona). Foto: Javier Blanco

Mentre que alguns locals encara es troben indecisos sobre aquest tipus de distribució, molts d'altres ja s'han sumat. De fet, els tancaments temporals han donant lloc a un augment del 200% a les altes de les plataformes de delivery, mentre que els establiments que ja l'utilitzaven anteriorment han augmentat de mitjana entre un 40%–50% les seves comandes, segons les dades de Just Eat. I és que, aquest tipus de lliuraments suposa pels restaurants el mantenir la seva activitat, part dels seus ingressos i els seus treballadors. A més, permet que els clients es quedin a casa en mig de la pandèmia.

La plataforma de delivery Just Eat ha decidit, en aquest context, facilitar l'alta al seu servei i reduir les comissions per ajudar el sector. Un afectat que vulgui començar a operar amb la companyia tardarà una mitja de tres dies en poder començar a repartir comandes, mentre que anteriorment eren set. D'altra banda, s'eliminen les comissions durant 15 dies per a aquells negocis que s'adhereixin per primera vegada a la plataforma. Els altres, disposen del 25% de descompte.

Un repartidor de Uber Eats enmig d'un servei. Foto: Pixabay
Un repartidor de Uber Eats enmig d'un servei. Foto: Pixabay

"Volem ajudar els restaurants perquè puguin portar el millor possible aquesta situació. I és fàcil començar a operar amb una plataforma de delivery", explica el portaveu de la companyia Uber Eats a Espanya, Yuri Fernández. Segons explica la companyia, només cal entrar en contacte amb l'equip, establir les opcions de menú que es vol oferir i formar els treballadors per al servei. "A més, permetem conèixer els plats més demandats de la zona, rangs de preu habituals, hores d'obertura i de més demanda", afegeix Fernández.

La companyia —que compta amb més de 10.000 restaurants associats a Espanya— ha retirat la taxa d'activació com una de les mesures per recolzar al sector de la restauració. "Abans podia costar 100 o 200 euros començar a operar, depenent de les característiques del restaurant, però ara és gratis. A més, es pot començar en 48 hores", recalca el portaveu de Uber Eats. "Les ajudes hi seran fins a final d'any i després s'avaluarà si segueixen o no. Creiem que no es tracta només de recolzar als restaurants en el moment que s'estableixen les mesures, sinó que s'ha de seguir durant la desescalada", afegeix Fernandez.

Alguns restaurants no ho veuen com una possible via d'escapada. "El nostre menjar no és adaptable perquè té un temps de vida molt curt que ronda entre els vuit i els deu minuts; després perd qualitat. Qualsevol transportista triga 20 minuts i en arribar el menjar està enganxat en si mateix i fora del temps de cocció", assenyala Danilo Di Monaco, del Restaurant de menjar italià barceloní BelleBuon. "Ja no sé si tornarem a obrir. Només depèn de la quantitat de diners que vulgui perdre. Algun dia em cansaré de perdre diners i tancaré", afegeix Di Monaco.

Un bar tancat en ple tanqui a Catalunya pel coronavirus. Foto: Sergi Alcazar
Un bar tancat en plena aturada del sector a Catalunya pel coronavirus. Foto: Sergi Alcazar

Segons la patronal de pimes (petites i mitjanes empreses) i autònoms Pimec, el sector de la restauració deixarà d'ingressar 780 milions d'euros en els 15 dies d'aturada. En el que va d'aquest temps, ja s'han afegit 40.000 treballadors als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Pel seu costat, el Govern ofereix 40 milions en ajuts al sector. "El reforç el completament insuficient i només cobreix un 5,1% del que deixa d'ingressar", indicava el president de la patronal, Josep González i Sala, la passada setmana.

Una altra ajuda establerta pel Govern a què poden acollir-se els locals suposa veure reduït fins a la meitat el preu del lloguer en cas de no posar-se d'acord prèviament amb el propietari en altres modificacions, segons es va aprovar dimarts passat. Tanmateix, les mesures són incapaces ara per ara de parar les fallides i acomiadaments en la restauració catalana, que es multipliquen dia rere dia a causa de la pandèmia.

 

Imatge principal: Un bar tancat en plena crisi del coronavirus. Foto: Sergi Alcazar