La petroliera espanyola Repsol ha tancat el 2019 amb unes pèrdues de 3.816 milions d'euros, lluny dels beneficis de 2.341 milions que va registrar l'any anterior. Repsol justifica la caiguda per un ajust de 4.849 milions d'euros derivat dels "nous escenaris de preus de cru i gas consistents amb els objectius climàtics de l'Acord de París", i uns preus "més baixos" precisament per la transició energètica. A més, Repsol també ha previst una provisió de 837 milions d'euros per l'arbitratge d'Addax. Sense tenir en compte aquests elements, el benefici net ajustat de Repsol seria de 2.042 milions d'euros, un 13,2% menys que el 2018.

La companyia ha explicat que tot i el context advers, amb uns preus del cru i del gas que van disminuir de forma significativa, va augmentat el seu flux operatiu de caixa un 8%, fins als 5.837 milions. Aquesta "fortalesa" va fer que el Consell d'Administració acordés proposar a la propera Junta General augmentar la retribució a l'accionista a través d'una amortització d'un 5% del capital social a 31 de desembre del 2018, que s'afegiria a d'altres que es puguin fer.

La decisió se suma a la millora acordada per al dividend que, amb un increment anualitzat del 8% respecte al 2017, arribarà a un euro brut per acció el 2020 sota la fórmula de l''scrip dividend'.

Pel que fa a l'àrea de Downstream (Refino, Química, Mobilitat, Lubricants, GLP, Trading, Mayorista de gas i Repsol Electricitat i Gas) va aconseguir un resultat de 1.456 milions, inferior als 1.583 milions de l'any anterior. La companyia va mantenir el creixement en l'àrea d'electricitat i gas, superant el milió de clients, i va incorporar nous actius de generació renovable.

D'altra banda, l'àrea d'Upstream (Exploració i Producció) va obtenir un resultat de 1.050 milions, per sota dels 1.325 milions del 2018. La producció de Repsol va assolir els 709.000 barrils equivalents de petroli diari, en línia amb els 715.000 de l'any anterior.
L'empresa ha explicat que ha orientat la seva estratègia per a ser una companyia amb zero emissions netes el 2050. Això comporta una reducció progressiva del seu indicador d'intensitat de carboni sobre la base del 2016: del 10% el 2025, del 20% el 2030 i del 40% el 2040, fins assolir les zero emissions el 2050.

Per assolir els objectius de descarbonització, l'àrea d'Upstream orientarà el seu portafolis al compliment de l'Acord de parís i "prioritzarà la generació de valor sobre el creixement de la producció". Així, mantindrà l'equilibri entre les reserves de gas i petroli, amb una visió del gas com a energia per a la transició energètica "i tenint en compte el paper actiu que el petroli ha de jugar en un món més descarbonitzat".

Per últim, ha assegurat que per a avaluar cadascuna de les decisions futures d'exploració o producció, "Repsol assumeix una corba de preus del petroli i del gas compatible amb l'Acord de París".