Repsol ha obtingut un benefici net de 1.120 milions d'euros durant els nou primers mesos d'aquest any, la qual cosa suposa un augment del 35% respecte als 832 milions obtinguts en el mateix període de l'exercici anterior, segons ha comunicat la petroliera presidida per Antoni Brufau

La companyia ha destacat que les mesures d'eficiència i estalvi implementades al llarg de l'any li han permès incrementar els seus resultats i potenciar la seva resiliència davant de l'actual entorn de preus deprimits del cru i del gas. Això, juntament amb la gestió dinàmica de la cartera d'actius de Repsol dirigida per Josu Jon Imaz, ha permès reduir el deute net del grup en 1.946 milions d'euros respecte al final de l'exercici 2015, fins a situar-la en 9.988 milions d'euros. D'altra banda, la companyia ha augmentat el seu objectiu de sinergies i eficiències per al conjunt de l'any fins als 1.400 milions d'euros, una vegada materialitzat més del 98% de l'objectiu inicial de 1.100 milions d'euros.

Retallada de previsió d'inversions

Repsol ha retallat de 3.900 milions a 3.500 milions d'euros la seva previsió d'inversions per aquest any, segons ha indicat el director financer, Miguel Martínez, en una conferència amb analistes per presentar els resultats dels nou primers mesos. Així mateix, Martínez ha assenyalat que en la reunió mantinguda per la companyia el passat mes d'octubre amb les agències de qualificació van ser ben rebuts els avanços duts a terme per la petroliera en matèria de desinversions i contenció de despeses.

D'altra banda, el directiu ha afirmat que la companyia no preveu canviar la seva actual política de retribució a l'accionista mitjançant 'scrip dividend', que permet triar el cobrament del dividend en accions o metàl·lic, fins que les qualificacions crediticies del grup "en nivells de BBB'" passin a tenir perspectiva 'estable'. Martínez, que ha subratllat que la política de dividend és una matèria que depèn del consell d'administració, ha considerat que la retribució per a l'accionista per 2016 "estarà en línia" amb el de l'exercici 2015, que ha ascendit a un total de 0,766 euros per acció.

Repsol compta actualment amb una qualificació crediticia a llarg termini de 'BBB-' per a l'agència de qualificació Standard & Poor's i 'BBB' per Fitch. I de moment, no es descarta tornar a reprendre les emissions de bons híbrids, malgrat que la venda del 10% de la seva participació de Gas Natural al fons GIP per uns 1.900 milions d'euros ha ajudat a millorar els ràtios de capital de la companyia.

Resultats positius

Totes les àrees de negoci de Repsol han obtingut resultats positius, malgrat el context caracteritzat per la caiguda del 24% en el preu del Brent i del 18% en el de l'Henry Hub.

En concret, destaca l'increment en 668 milions del resultat net ajustat de la unitat d'Upstream, en passar d'unes pèrdues de 633 milions d'euros a un benefici de 35 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any. En Downstream, el negoci químic va mantenir, segons la firma, el bon acompliment dels anteriors trimestres gràcies a les mesures d'eficiència i transformació implementades, que van contribuir a augmentar les seves vendes i aprofitar els millors marges internacionals.

Adquisició de Talisman

El resultat net ajustat va ser de 1.224 milions d'euros, davant els 1.399 milions obtinguts en el mateix període de l'exercici anterior, en els que s'incloïen resultats financers excepcionals de 500 milions d'euros, derivats bàsicament de la posició en dòlars que tenia la companyia després de cobrar l'expropiació de YPF, i l'import dels quals es va destinar posteriorment a l'adquisició de Talisman. El resultat brut d'explotació (Ebitda) va augmentar un 5%, fins a assolir els 3.558 milions d'euros, basats en les mesures d'optimització implementades en els negocis de la companyia i en la corporació.

La producció mitjana d'hidrocarburs de Repsol va pujar fins a 693.800 barrils equivalents de petroli al dia (bep/d), un 36% més que en el mateix període del 2015, degut, principalment, a la incorporació dels actius de Talisman i als increments de producció provinents de Veneçuela, Bolívia, el Brasil i el Perú. En dades trimestrals, el benefici net i el benefici net ajustat del tercer trimestre va ser de 307 i 481 milions d'euros, respectivament, ambdós molt superiors als del mateix període de l'any anterior.