No dur ben posada la mascareta pot ser motiu d’acomiadament. Això ha determinat un jutjat de Santander que, per primer cop, ha declarat procedent l’acomiadament disciplinari d’una treballadora dels supermercats Dia que es va negar a posar-se correctament la mascareta i va amenaçar la seva superior i una clienta que li van retreure que incomplís les normes contra la Covid.

Els fets van passar el maig  passat, segons explica El Confidencial. Una clienta es va adonar que la dependenta de la peixateria duia la mascareta per sota del nas i va traslladar a la responsable de l’establiment la seva queixa. Quan totes dues van dirigir-se a la dependenta per reclamar-li que se la poses bé, la treballadora va encarar-se amb la clienta i li va etzibar: “Si no t’agrada, marxa. Si vols ho arreglem al carrer, sense l’uniforme”. Els intents de la supervisora de calmar la dependenta van ser inútils. Tres setmanes més tard va rebre una carta on li notificaven l'acomiadament disciplinari.

Falta greu

La cadena de supermercat va justificar l’acomiadament al·legant que la conducta de la treballadora suposava una falta greu, ja que vulnerava les normes de seguretat, concretament la correcta utilització dels equips de protecció individual, posant en perill la salut dels consumidors. També la van acusar d’una falta de respecte al públic i a la seva superior. Aquestes dues conductes estan tipificades en el catàleg d’infraccions del conveni de Dia. La treballadora va recórrer l’acomiadament per improcedent.

La sentència del jutjat social número 5 de Santander sosté que l’actuació de la dependenta s’ha d’enquadrar dins les faltes molt greus, ja que estava despatxant productes no envasats i segons les normes de prevenció de riscos laborals ha d’utilitzar correctament la mascareta tapant-se la boca i el nas. L’escrit subratlla que la treballadora no només no va fer cas dels requeriments que la seva superior i la clienta, sinó que s’hi va adreçar en to amenaçador.

Un bar tancat per la crisi amb gel hidroalcohòlic a la porta. Foto: Sergi Alcazar

Un repartidor de menjar va ser acomiadat per negar-se a utilitzar el gel hidroalcohòlic  / Sergi Alcàzar

Cas similar

El cas és similar al d’un repartidor de menjar a domicili que, malgrat els advertiments de l’empresa, no es desinfectava les mans abans de manipular els paquets que havia de repartir. Va ser acomiadat al maig i el jutjat social de Gijón va declarar procedent l’acomiadament.

El  jutge considera que la seva conducta posava en risc per a la salut de les persones i posa èmfasi en la negativa del treballador a complir les normes. "Aquesta indisciplina i desobediència per merèixer la màxima sanció han de venir revestides de gravetat, rellevància i transcendència, notes que concorren en la conducta del treballador tenint en compte el context tan extraordinari en el qual ens trobàvem llavors i que desgraciadament persisteix avui, on actituds com les seves han d'obtenir el màxim retret, no sols en el marc laboral sinó també i en general, en el social", conclou la sentència.

Imatge principal, una dona es posa la mascareta correctament / Arxiu