L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha emès aquest dimecres noves recomanacions sobre l'ús de màscares protectores durant la pandèmia de coronavirus, que entre altres coses desaconsellen l'ús d'aquelles que tenen vàlvules, tant entre el personal sanitari com en la població general. A la nova guia de recomanacions se subratlla que l'usuari d'aquest tipus de màscares podria exhalar aire no prou filtrat.

L'OMS continua recomanant a tot el personal sanitari l'ús de màscares mèdiques (les habituals en sales d'operacions, per exemple) en zones amb menor risc de contagi aeri (per aerosols) i les de més protecció (N95, FFP2, FFP3) en zones de més risc, per exemple àrees d'atenció a pacients amb Covid.

Màscares per al públic general

Per al públic general, en zones de transmissió comunitària del coronavirus, l'OMS recomana l'ús de màscares no mèdiques (per exemple, les de tela) en zones interiors tals com botigues, oficines o escoles, si no es pot garantir una distància física d'almenys un metre entre els presents.

Les màscares mèdiques són principalment recomanades per a grups de risc tals com ancians i persones amb malalties pulmonars cròniques, càncer, diabetis o problemes cardiovasculars, en contextos on no pot garantir-se la distància física d'almenys un metre.

També es recomana l'ús a tota hora de màscares mèdiques en cuidadors i altres persones que comparteixen espai amb pacients de Covid-19 sospitosos o confirmats.

L'OMS finalment no recomana l'ús de màscares en nens menors de cinc anys, mentre que en aquells de sis a onze anys s'ha de decidir tenint en compte diferents factors (transmissió del virus en la comunitat, capacitat dels nens per poder portar la màscara, entorn social i cultural, etc).

En els nens de més de 12 anys s'aplicaran les mateixes recomanacions que en els adults, conclou l'OMS.

Com han de ser les màscares de tela?

Sobre les màscares de tela, l'organització recomana que estiguin elaborades amb tres capes: una exterior impermeable, una d'interior que permeti el pas de la humitat, i una intermèdia filtrant.

En aquestes màscares, insisteix l'OMS, no són recomanables les vàlvules, ja que anul·len la filtració i per això "són inservibles per al control".