El preu de la llum segueix disparat i aquest dilluns marca un nou màxim històric: 339,84 euros MWh, segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE). Es tracta del segon dia consecutiu que el preu de l'electricitat bat el rècord després que aquest diumenge s'assolissin els 319,63 euros MWh. Dilluns pujarà un 6,32% més i serà el cinquè dia que trenca la barrera dels 300 euros. La franja horària més cara aquest dilluns serà de vuit a nou del vespre amb un import de 375 euros MWh, mentre la franja més barata serà entre les quatre i les cinc de la matinada amb 267,99 euros MWh. Així, si les xifres es comparen amb el desembre del 2020, el preu de la llum s'ha multiplicat per set en dotze mesos.


Tot i que la pujada és generalitzada a tot Europa, Espanya és un dels països més afectats, ja que un percentatge important de la seva població està acollida a la tarifa PVPC, que és la que pateix les fluctuacions del mercat. Segons dades del Banc d'Espanya, vora un 40% de les famílies a l'Estat disposen d'aquesta tarifa. La resta de clients tenen una tarifa contractada al mercat lliure i paguen un import fix cada mes per la llum.

Respecte el 2020

El dilluns 21 de desembre del 2020 la llum costava 46,79 euros/MWh de mitjana, molt lluny dels 339,84 euros MWh d'aquest dilluns (un +626,31%). En un context marcat per l'encariment del preu del gas i el petroli, els drets d'emissions de CO2 i els problemes per posar en marxa el gasoducte Nord Stream 2, el govern espanyol ha anunciat que mantindrà fins a final del primer trimestre de 2022 la rebaixa d'impostos de la factura de la llum per compensar l'escalada de preus.

Aquest diumenge el preu de la llum ja ha marcat un nou rècord, arribant als 319,63 euros el megawatt hora (MWh) i ja ha estat el preu més alt de la sèrie històrica. Respecte a la resta de països europeus, al Regne Unit el megawatt hora s'ha pagat a una mitjana de 280,51 lliures, aproximadament uns 331 euros, mentre que a Alemanya ho ha fet a 119,67 euros. A França a 342,16 euros, a Itàlia 334,32 euros i a Portugal al mateix preu que a Espanya, ja que comparteixen mercat.

Mesures de l'Estat 

Durant aquest 2021, arran de les noves tarifes de la llum i l'augment desbocat del preu, l'Executiu ha rebaixat l'IVA de l'electricitat del tipus general (21%) al reduït (10%); va suspendre l'impost a la generació elèctrica, que és del 7%, i va abaixar l'impost especial d'electricitat que reben les comunitats autònomes.

A mitjans de desembre, fa pocs dies, a ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja va avançar que el govern espanyol prorrogarà la baixada dels impostos que afecten la factura elèctrica durant el primer quadrimestre del 2022.

En la sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats, Montero confirmava  que les mesures fiscals adoptades per pal·liar la pujada de l'electricitat es mantindrien durant els quatre primers mesos de l'any vinent, això sí, sense detallar si aquesta extensió afectarà tots els tributs rebaixats.

 

Imatge principal: Bombetes enceses / Pexels