La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat aquest dimecres que el govern espanyol prorrogarà la baixada dels impostos que afecten la factura elèctrica durant el primer quadrimestre de 2022. En la sessió de control a l'Executiu al Congrés dels Diputats, Montero ha confirmat que les mesures fiscals adoptades per pal·liar la pujada de l'electricitat es mantindran durant els quatre primers mesos del pròxim any. "Prorrogarem la baixada dels impostos que acompanyen a la factura de la llum", ha assenyalat Montero, sense detallar si aquesta extensió afectarà a tots els tributs rebaixats.

Al llarg de l'any passat, el govern espanyol va baixar l'IVA de l'electricitat del tipus general (21 %) al reduït (10 %); va suspendre l'impost a la generació elèctrica, que és del 7 %, i va abaixar l'impost especial d'electricitat que reben les comunitats autònomes.

Amb aquestes mesures fiscals, que tenen un impacte anual en els comptes públics d'entre 4.000 i 4.500 milions d'euros, el govern espanyol pretenia pal·liar l'impacte a la factura de la llum de l'encariment de l'electricitat al mercat a l'engròs.

Ja en la presentació dels Pressupostos el mes d'octubre, Montero va assegurar que hi havia "folgança" en els comptes per prorrogar les mesures, que vencen el 31 de desembre, en cas que fos necessària, una cosa que es farà per al primer quadrimestre de 2022.

Aquell mateix dimarts, la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, assenyalava que el govern espanyol estudiava "diferents mesurades, entre elles fiscals" per suavitzar l'efecte de l'encariment de l'electricitat, encara que va descartar que fossin tan àmplies com les vigents aquest any.

Pagarem menys que el 2018

Al seu torn, aquest mateix dimecres en la sessió de control, Teresa Ribera, ha reiterat que "la immensa majoria de les llars " pagarà aquest any menys factura de llum que el 2018, "alguns el mateix i altres més". En resposta a la pregunta del diputat popular Juan Diego Requena, Ribera ha assegurat, com ja va fer ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que "la factura de la llum serà aquest any aproximadament igual que la de 2018".

El principal, ha indicat, és veure el conjunt de les cases, ja que no es poden discriminar determinats contractes, i cal veure el conjunt, en el qual influeixen la fiscalitat, els costos fixos, l'energia consumida. La immensa majoria de llars "pagaran el mateix o una mica menys, alguns el mateix i alguns una mica més", però "no es pot discriminar en funció de la tarifa les reduccions d'impostos", ha dit, perquè en el càlcul de mitjana s'inclouen totes les tarifes.