La patronal de Terrassa no dona del tot el vist-i-plau als pressupostos. La patronal Cecot ha lamentat que la despesa en infraestructures a Catalunya "segueixi sent baixa" als pressupostos generals de l'Estat proposats pel govern de Pedro Sánchez. En un comunicat, Cecot ha apuntat que els comptes socialistes no impulsen "reformes estructurals" que corregeixin "ineficiències" en el sistema de cotitzacions o de pensions. Per això, han demanat "realisme" en els objectius d'uns comptes amb un deute públic "excessiu" i que, a parer seu, "ho confien tot al creixement econòmic". Aquest posicionament arriba després que l'associació empresarial hagi reclamat darrerament a les formacions polítiques que aprovin els pressupostos pel 2019 de la Generalitat i l'Estat per impulsar l'activitat econòmica.

Amb tot, la patronal ha emès un comunicat crític amb els comptes socialistes. Segons la patronal catalana, la distribució territorial de les inversions en infraestructures és "força perjudicial" pels interessos catalans, un cop analitzades les liquidacions pressupostàries de la darrera dècada. Per això, han insistit que és necessari un "diàleg fluid, constant i discret" entre polítics i representants empresarials que faciliti que la priorització en la inversió d'infraestructures es basi en el retorn de cadascuna d'elles. 

D'altra banda, Abad ha apuntat que, per "compensar" uns pressupostos "socialment expansius", caldria disposar d'una bateria de mesures que promoguessin l'increment d'ingressos. En concret, des de Cecot s'apunta que l'increment de la despesa en pensions s'hauria de compensar amb un major nombre de cotitzants en el sistema; polítiques d'estímul a la creació d'empreses amb una fiscalitat incentivadora; impulsant campanyes d'inspecció de l'economia no declarada i polítiques de natalitat orientades a apujar la taxa de fertilitat; i captant talent internacional.

"El deute públic continua sent excessiu i confiar-ho tot al creixement econòmic és un error", ha afirmat president de la patronal Cecot, Antoni Abad , "què passarà d'aquí a dos o tres anys? On són les mesures estructurals que ho han de fer viable?", s'ha preguntat.

A més, Cecot ha lamentat que la despesa en defensa creixi i, en canvi, la inversió en polítiques de foment de l'ocupació, per pimes, comerç o turisme no sigui suficient. Per això, dels pressupostos, la patronal tampoc interpreta "una aposta ferma per impulsar noves empreses o nous projectes empresarials" per part del govern espanyol.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat