Una de cada tres petites i mitjanes empreses de Catalunya, sobretot les regentades per autònoms, tancarà en els pròxims mesos a conseqüència de les dues onades de la pandèmia de la Covid-19, que també provocarà que un 30% dels actuals expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) concloguin amb acomiadaments.

El president de la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, Josep González, ha avançat aquest pronòstic al 3/24. Acabada la primera onada del coronavirus, ha explicat, els estudis apuntaven que el tancament afectaria un 20% de les societats. La segona onada, ha afegit, ha agreujat la situació, sobretot en aquells sectors que més temps han hagut d'estar tancats per les restriccions imposades, com la restauració o l'oci.

Josep González PIMEC - ACN

Josep González, president de la patronal de petites i mitjanes empreses Pimec / ACN

Reduccions de plantilla

"No som molt optimistes que es pugui recuperar" tota l'ocupació, ha dit González, que ha indicat que un altre 30% de les empreses no podrà mantenir tota la plantilla. El president de Pimec ha reconegut que es tracta "d'unes xifres tremendes" i ha reiterat que la necessitat que l'Administració augmenti les partides destinades als ajuts a les empreses, especialment els autònoms perquè, a més, així li sortirà més barat a l'Estat fer front al drama social de l'atur i el cost de la desocupació.

González, davant l'argument que no hi ha més diners, ha reclamat que es "revisin els compromisos" pactats per l'Administració perquè, en l'actual situació de pandèmia, cal "prioritzar les partides" destinades a la recuperació econòmica enfront d'acords previs a la crisi del coronavirus. El president de la patronal estima, en aquest sentit, que l'Administració hauria de destinar entre 20.000 i 30.000 milions en ajudes a les empreses per evitar els tancaments.

Exempcions fiscals

González ha apostat també per una exempció fiscal més que per una política de concessió de crèdits, ja que aquests "s'han de tornar" i, si bé és cert que fins ara "han funcionat molt bé", generaran problemes de tresoreria en el moment de la devolució. Segons Pimec, un 17% de les empreses té problemes de tresoreria ara i un 57% els tindrà el 2021, el que dona un 74% de societats amb manca de liquiditat.

Imatge principal, bars i restaurant tancats a Barcelona a conseqüència de la segona onada del coronavirus / Segi Alcàzar