El Departament d'Empresa i Coneixement injectarà enguany més de 200 milions d'euros al teixit econòmic del país, una xifra rècord, segons ha manifestat el conseller Ramon Tremosa, en el marc de la II Jornada Talent URV&Empreses en format telemàtic.

El teixit empresarial està sent greument afectat per les restriccions de la Covid, motiu pel qual aquestes subvencions suposen un important estímul. Segons Tremosa, l'objectiu és ajudar les empreses catalanes perquè "aguantin uns mesos més", fins que arribi la recuperació.

Una crisi 'insòlita'

El conseller ha explicat que la taxa d'estalvi s'ha incrementat globalment i que "tots els diners estalviats sortiran en massa a l'economia real" quan s'esvaeixin les incerteses derivades de la pandèmia que ara bloquegen els plans de consum i despesa.

També ha exposat que aquesta crisi té un caràcter diferenciat, atès que afecta de manera desigual a cada sector. "És una crisi insòlita, va per barris", ha dit Tremosa per referir-se als diversos sectors empresarials.

Oportunitat dels fons europeus

Tremosa ha posat de manifest la gran oportunitat que suposen els fons europeus i l'emissió conjunta de deute europeu.

El Govern vol canalitzar els fons de l'històric pla de recuperació de la Unió Europea -140 milions a Espanya- en més de 200 projectes que es faran públics abans de Nadal, unes propostes que han de resultar "imbatibles" a Madrid i Brussel·les, ha dit Tremosa.

Els fons serviran també per a desenvolupar elements clau per a un desenvolupament més innovador i sostenible del teixit empresarial, com és la digitalització o la mobilitat i revolució sostenible.

Ramon Tremosa Conseller Empresa  -Sergi Alcazar

Ramon Tremosa, conseller d'Empresa i Coneixement / Sergi Alcázar

País de talent

Segons Tremosa, Catalunya és un país de talent. L'any 2019 el país sumava 650.000 pimes i 8.900 multinacionals. En aquesta línia, ha reiterat que cal ajudar les empreses a resistir aquesta crisi. El conseller ha assegurat que el Govern ajuda en la mesura de les seves possibilitats". En aquest sentit, ha esmentat la congelació d'impostos i la injecció de capital, a més de la congelació de la taxa turística.

El conseller ha participat en la segona jornada del Programa Talent FURV-URV Emprèn, un projecte impulsat per la universitat, amb l'objectiu d'augmentar la innovació i oportunitats de negoci al territori tarragoní. S'ha fet balanç de l'any i s'ha presentat l'startup 'Iberinsect', amb seu a Reus.