La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha anunciat que avui inicia noves mobilitzacions a tot Espanya perquè la banca pagui "per totes les clàusules abusives davant dels intents de blanquejar-les".

La campanya, segons ha anunciat la PAH en un comunicat, també vol exigir al Tribunal Suprem i al Congrés que a la Llei de Crèdits Immobiliaris "han de seguir la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) a favor dels consumidors i anul·lar els abusos bancaris".

Les hipoteques al punt de mira 

La PAH inicia la campanya coincidint amb que el ple de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem ha començat aquest matí per analitzar la doctrina sobre l'impost de les hipoteques, que una sentència coneguda el passat 18 d'octubre va establir que havia de recaure en les entitats financeres.

Segons la PAH, "el TJUE va declarar abusiva la legislació hipotecària espanyola, manant que les clàusules abusives han d'eliminar-se del contracte, gràcies a la qual cosa l'afectat ha pogut reclamar al banc els diners pagats de més o fins i tot suspendre la seva execució hipotecària als tribunals, obrint nova jurisprudència".

Dins de l'esmentada via judicial, la sentència 15/05/2018 de la sala especialitzada en tributs del Tribunal Suprem indica que és el banc qui ha de pagar l'impost per escripturar el préstec, ja que precisament això li permet executar l'habitatge si s'impaga alguna quota.

La PAH denuncia en aquest sentit que "en lloc de fer justícia plantejant-se la situació terrible de 700.000 desnonaments executats a través d'un procediment abusiu per no haver transposat la directiva europea de protecció al consumidor, els poders de l'Estat només s'estiguin regirant per la repercussió en el compte de beneficis de la banca". D'aquesta manera, la PAH assegura que l'Estat està "pressionant el Tribunal Suprem perquè blanquegi l'abast de la sentència, que com a clàusula viciada d'origen ha de ser retroactiva total".