El ple de la nova Cambra de Comerç de Barcelona que s'investirà el proper 17 de juny ja està complet. Avui els 54 membres del ple cameral ―els 40 escollits democràticament i les 14 empreses de major aportació― estaven cridats a les urnes per decidir els 6 candidats ―dels 12 membres patronals que es presentaven― que ocuparan les cadires destinades a les patronals Foment del Treball i Pimec. Finalment, els escollits són 4 membres de Pimec: José María Torres (33 vots), Emilio Rousaud (33 vots), Martina Font (33 vots) i Anna de Quirós (32 vots); i 2 de Foment: Anna Cornadó (41 vots) i Jaume Roura Calls (42 vots). 

Segons ha asseverat la Junta Electoral, dels 54 membres electes del ple n'han participat 45, tot i que Eines de País compta amb la majoria (31 vots), i la seva estratègia s'ha vist clara en el recompte final. Les votacions s'han celebrat avui entre les 10 del matí i les 14 hores del migdia de manera presencial a la mateixa Cambra, i la JEC assegura que no s'han produït incidències i tot ha anat amb normalitat. 

Segons asseguren des de la candidatura guanyadora, no hi havia cap acord previ amb les patronals, tot i que sí que els 31 membres d'Eines de País tenien una estratègia conjunta. 

monica-roca-vota-patronals-cambra

Amb tot, sembla que hi ha alguns que han llançat la tovallola, ja que no ha passat per les urnes ni Carles Tusquets, que té cadira amb la seva empresa Trea Capital, ni tampoc el representant del Banco Mediolanum, que presideix Tusquets i que és una de les 14 empreses de major aportació econòmica, altrament anomenades com "les cadires de plata". A banda del Mediolanum, però, sí que han vingut gran part d'aquestes 14 empreses, com és el cas de Price, CaixaBank, Banc Sabadell, Naturgy, Indra o Criteria Caixa. 

D'aquesta manera, tot queda a l'espera del proper dilluns 17 de juny, en què es ratificaran els càrrecs i se celebrarà el primer ple de la Cambra de Joan Canadell, qui substituirà el fins ara president Miquel Valls, que ha ocupat la cadira durant més de 17 anys. Aquest primer ple se celebrarà a la Casa de la Llotja, en un gran esdeveniment amb familiars, amics i premsa per donar la benvinguda a la nova era cameral. 

Pimec s'imposa a Foment

Fins ara, les dues patronals que tenen representació a la Cambra sempre havien presentat una llista conjunta, amb 3 membres de Foment del Treball i 3 de Pimec. Enguany, però, la presentació de la candidatura va arribar en un moment de guerra patronal, en què les dues organitzacions no van saber arribar a un acord per les llistes camerals. D'aquesta manera, doncs, cadascú va presentar una llista amb 6 candidats, amb la qual cosa hi havia 12 candidats per a 6 cadires patronals. 

Tot i que el gir radical que ha fet la Cambra amb l'èxit inaudit de la candidatura independentista Eines de País, que suposa també una revolució de classe que ha apartat l'establishment de la institució, des de la nova Cambra ja van avisar: "No votarem només Pimec pel sol fet que sigui Pimec". De totes maneres, l'estratègia és clara i demostra el posicionament: més representació a Pimec ―que certament tenen un discurs més afí a Eines― i un parell de cadires per a Foment, restant-li representació. 

Amb tot, el dilluns passat, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va dir a la junta directiva que obria les portes a la nova Cambra a participar en les reunions 'secretes' amb les elits barcelonines, un gest que des d'Eines de País van considerar "una casualitat molt oportuna que arribi just dos dies abans de les votacions patronals a la Cambra". Així doncs, aquesta invitació no ha estat prou, i Pimec tindrà, per primera vegada, més representació a la Cambra que Foment.