El cofundador de Petrolis Independents i del Cercle Català de Negocis, Joan Canadell, serà el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona, i qui rellevarà Miquel Valls en el tron que ocupa fa més de 17 anys. La llista guanyadora als comicis camerals, els independentistes d'Eines de País, s'han reunit aquesta tarda per votar entre els candidats que es postulaven per la presidència i vicepresidències de la institució. Mònica Roca (IsardSAT), ha estat escollida com la vicepresidenta primera, Pere Barrios (Recam Làser) com a vicepresident segon i Roser Xalabarder (Nubur XXI) com a vicepresidenta tercera.  Finalment, un dels noms que sonava per ocupar la presidència, Joan Font (Bonpreu), ha descartat postular-se pel càrrec. 

Segons fonts de la candidatura consultades per El Nacional, Canadell ha estat el més votat pels 31 candidats d'Eines que ocuparan cadira al ple cameral, i no es descarta fer una co-presidència, de manera que Canadell ocuparia la presidència els primers dos anys, i després l'ocuparia la vicepresidenta Mònica Roca els dos anys restants. Tot i que aquesta fórmula no està contemplada en els estatuts de la Cambra, però des d'Eines asseguren que "trobarem la manera de fer-ho", i posen com a opció que Canadell renunciï a la presidència el 2021, i el substitueixi Roca. 

Per últim, Jordi Pomarol (Implica2 Consulting) ha estat escollit com el tresorer.

Propers passos

Una vegada escollits els càrrecs de cadascú, caldrà votar qui ocupa les 6 cadires de les patronals. Aquest pas es durà a terme el dia 5 de juny, quan els 54 membres del ple ―els 40 escollits per sufragi més les 14 empreses de major aportació― escolliran 6 membres patronals d'entre els 12 que es presenten.

Entre aquests candidats, hi ha 6 membres de la patronal Foment del Treball i 6 de Pimec. Des d'Eines de País asseguren: "No votarem Pimec simplement perquè és Pimec, ens han d'explicar què volen fer, però no descartem votar també algú de Foment si ens agrada". 

Finalment, el ple es constituirà a finals de juny o principis de juliol, quan s'haurà de ratificar el nomenament de Canadell. El comitè tindrà fins un mes després que s'hagin triat totes les cadires -és a dir, com a màxim el 5 de juliol- per fer el primer ple formal de la nova Cambra.