Els líders del món empresarial i econòmic barceloní, enmig d'una crisi política i institucional, busquen la manera de reforçar la seva figura, i ho fan en el marc d'unes reunions per "reflexionar" sobre el futur de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Uns contactes que van començar amb l'entrada de Josep Sánchez Llibre a la presidència de Foment del Treball, el passat novembre, i que s'han accelerat amb el gir radical a les entranyes de la Cambra de Comerç, en què els independentistes d'Eines de País han pres el control de la institució. 

Segons apuntava La Vanguardia fa uns dies, en aquestes reunions hi participen el president patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera; el president del RACC, Josep Mateu; el de Barcelona Global, Pau Guardans i el president de la Fira, Pau Relat. La primera trobada la va convocar el líder patronal a la mateixa seu de Foment el passat divendres 24 de maig, en què, segons apunten fonts properes, es van tractar temes de l'àrea metropolitana i també sobre la Cambra. En aquesta primera reunió, però, no hi va assistir ni el fins ara president cameral, Miquel Valls, ni tampoc cap representant de la nova Cambra. 

Amb tot, segons han explicat fonts de Foment a El Nacional, Sánchez Llibre ha deixat la porta oberta a que el nou ple cameral presidit per Joan Canadell també formi part d'aquestes trobades amb la burgesia catalana. Així ho ha dit a la Junta directiva de la patronal, que s'ha celebrat avui dilluns, 3 de juny. Tot i això, des d'Eines de País, asseguren que encara no han rebut cap invitació per part de Foment ni cap data per trobar-s'hi, més enllà dels contactes que han mantingut ambdues institucions en motiu de la tria dels representants patronals que han de formar part del ple cameral i que es votaran aquest proper dimecres, 5 de juny

Preguntats per si estarien disposats a assistir a aquestes trobades, des d'Eines de País asseguren que "com hem dit sempre, estem disposats a treballar conjuntament sempre que es tracti de fer créixer l'economia catalana, però haurem de veure exactament quins són els objectius d'aquestes reunions". 

Alhora, segons fonts d'El Nacional, durant la junta d'avui, altres organitzacions de Foment, com la Cecot, han verbalitzat la seva voluntat de ser també partíceps d'aquestes reunions, ja sigui assistint a les trobades o aportant-hi "d'alguna manera" les seves iniciatives. 

Representants patronals a la Cambra

El proper dimecres 5 de juny els actuals membres del nou ple de la Cambra de Comerç -els 40 membres escollits democràticament i les 14 empreses de major representació- estan cridats a les urnes de la Cambra per triar els 6 membres de les patronals Foment i Pimec que tindran cadira al ple durant els propers quatre anys. Foment del Treball i Pimec han presentat dues llistes separades amb 6 candidats cadascuna, de manera que ara lluiten per aconseguir representació a la Cambra. 

En aquest sentit, doncs, des d'Eines de País consideren la possibilitat que aquesta "obertura de portes" per part de Sánchez Llibre a les reunions de les elits barcelonines "tingui alguna cosa a veure amb la proximitat d'aquestes eleccions". "És molt oportú que aquesta oferta aparegui en aquest moment", apunten. Sigui com sigui, aquest dimecres s'acabarà de completar el ple cameral i es podran posar noms i cognoms a les 60 cadires de la Cambra barcelonina. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat