La direcció de Nissan ha ofert aquest dilluns als sindicats de la companyia japonesa cobrir l'ajust de plantilla que vol realitzar a la seva planta catalana principalment amb prejubilacions que inclourien el 80% del sou net fins als 63 anys.

Nissan ha fet aquesta oferta en la primera reunió negociadora entre totes dues parts després de l'anunci que pretén reduir en 600 persones la plantilla de la seva fàbrica de Barcelona. La direcció de Nissan també ha aprofitat l'obertura de les negociacions per comunicar als sindicats que aquest exercici fiscal - que va d'abril del 2019 a març del 2020 - preveu fabricar 57.000 vehicles a la Zona Franca, enfront els 75.000 del 2018.

500 prejubilacions i 100 sortides voluntàries

Fonts de Nissan han precisat a Efe que, de les 600 persones afectades per la retallada de plantilla, hi hauria 500 prejubilacions i 100 baixes més que la companyia vol cobrir amb sortides voluntàries. Quant a aquestes 100 persones, la companyia ofereix indemnitzacions de 33 o 45 dies per any treballat, segons el cas, més un pagament lineal de 50.000 euros.

De la seva banda, el president del comitè d'empresa de Nissan, Juan Carlos Vicente, ha assegurat a Efe que l'empresa segueix sense exposar un pla industrial de futur per a la planta catalana. Vicente ha assegurat que les baixes incentivades que ofereix Nissan estan al mateix nivell que en altres ajustos, però ha criticat que les prejubilacions es plantegin amb el 80% del sou net, quan anteriorment s'havia ofert un 90%.

El president del comitè ha advertit que aquest percentatge del 80% fa "molt difícil" que es pugui cobrir la quota de prejubilacions que vol Nissan. A més, Vicente ha comentat que amb la producció exposada avui per Nissan la planta de la Zona Franca de Barcelona treballaria a un 37%, per la qual cosa ha tornat a reivindicar projectes de futur per a la fàbrica catalana.

Una producció 50% inferior a fa 5 anys

Així també, en un comunicat Nissan ha assegurat que la producció prevista per al 2019 és un 50% inferior a la del 2014, quan es van produir 116.000 vehicles. "Aquestes mesures d'ajust són necessàries per millorar la competitivitat i assegurar la sostenibilitat de la planta amb la finalitat de poder optar a nous models en el futur", sosté Nissan a l'escrit. L'empresa, que també està negociant un conveni col·lectiu fins al 2021, preveu reunir-se de nou amb els sindicats el 4 d'abril. 

El passat 26 de març Nissan va anunciar, a més d'aquest ajust de personal, una inversió de 70 milions per construir una nova planta de pintura amb la finalitat de reforçar la competitivitat de la planta catalana.