El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública plantejarà aquest dimecres en el Consell de Política Fiscal i Financera la flexibilització de l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes fins al 0,3% del PIB el 2023. Així ho traslladarà la ministra als diferents consellers d'Economia en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà demà a la seu del Ministeri, segons han confirmat fonts del departament que dirigeix María Jesús Montero. La necessitat de flexibilitzar el dèficit ha estat una de les reivindicacions del Govern, que havia pressionat l'executiu de Pedro Sánchez sobre la necessitat de fixar-lo per sobre del 0,1% previst.

De fet, la decisió de flexibilitzar el sostre de dèficit es va tancar en la reunió que van mantenir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Madrid el passat 15 de juliol. Per compensar aquesta despesa i complir els compromisos financers amb Europa, l'Estat retallarà el seu marge de dèficit.

Pressió de la Generalitat per l'objectiu de dèficit

Finalment, el Ministeri d'Hisenda ha acordat que el sostre de dèficit de les comunitats sigui del 0,3%, un percentatge que en el cas de Catalunya suposarà un augment de la despesa d'uns 500 milions d'euros a l'exercici del 2023. En els últims mesos, tant el president Aragonès, com el conseller d'Economia, Jaume Giró, han insistit en la necessitat de flexibilitzar l'objectiu de dèficit per afrontar la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna i dels efectes de la pandèmia de covid. El conseller Giró ha arribat a reclamar una flexibilització del dèficit del 0,6% del PIB, percentatge Pere Aragonès va arribar a pujar fins a l'1%, cosa que hagués suposat disposar de fins a 750 milions d'euros més per destinar-los a mesures per fer front a la crisi.

Pressupost del 2023

L'anunci del Ministeri d'Hisenda arriba a l'inici de les negociacions del Govern amb les forces parlamentàries per a l'elaboració dels pressupostos del 2023, una negociació que es preveu, un any més, complicada. El conseller Jaume Giró ja ha fet unes primeres rondes de contactes i, sobretot, ha alertat de la "irresponsabilitat" que suposaria no tenir els comptes aprovats el mes de desembre. Per avançar en la discussió, Giró ja va registrar a finals de juny un informe d'orientacions pressupostàries, un document amb la informació necessària, amb previsions a quatre anys incloses, per conèixer l'orientació dels comptes.

Precisament, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, també informarà les comunitats autònomes sobre el sostre de despesa que té previst aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres, el primer pas per a l'elaboració i aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'any que ve.