“La política influeix sobre totes les coses” i, en borsa, “la geopolítica hi té una importància definitiva”, però “no es pot dir que el procés tingui una influència directa sobre l'evolució de la borsa". Així ho ha dit el president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, en una trobada amb Aijec, l'associació de Joves Empresaris de Catalunya.

Hortalà ha assegurat en declaracions a El Nacional que "al cap i a la fi, la política local té una importància relativa” en els mercats borsaris. En aquest sentit, doncs, ha explicat que “el procés té la seva pròpia dinàmica, és a dir que d’una manera o una altra influeix, però no de manera continuada, només en situacions molt puntuals”.

La borsa i l'independentisme "no estan correlacionats"

Els discursos catastrofistes cauen una vegada més. Hortalà explica que "el procés influeix sobre la situació política i la situació econòmica, però no es pot dir de cap manera que hi hagi una correlació directa entre el que és el moviment independentista i l’evolució de la borsa". 

Així doncs, tal com explica el president de la borsa barcelonina, els assumptes locals tenen una influència "puntual" en els mercats, com va passar en el cas del referèndum de l'1 d'octubre, en què si bé l'índex espanyol va caure un 1,6% els dies posteriors a l'1-O, pocs dies després es va recuperar un 1%.

La borsa, "un reflex de la situació empresarial"

Preguntat per les expectatives de futur, Hortalà es mostra més aviat optimista: "La borsa és un mercat que fluctua condicionat per com va l’economia i les empreses", i ha explicat que té altibaixos però que en general "es veu una tendència creixent". Al final, "la borsa no deixa de ser un reflex de la situació del món empresarial i econòmic".

"En un món globalitzat, el que realment toca els mercats són els esdeveniments de caràcter global". És el cas de Wall Street, el petroli, el Brexit, l'evolució de les divises, l'apreciació del dòlar, entre d'altres coses. Així doncs, "la borsa és un continu de pujades i baixades però al final la tendència secular és creixent".