La Junta General d'Accionistes de CaixaBank, celebrada avui a València on l'entitat va traslladar-hi la seu fa un any i mig, ha estat marcada, en gran part, per la negociació de l'entitat amb els sindicats arrel de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) pel qual el banc planteja la reducció de la plantilla en 2.157 treballadors. Davant les preguntes dels accionistes, el president de l'entitat, Jordi Gual, ha assegurat que "el sector bancari se sotmet a una pressió molt forta" i ajustos com aquest "són una necessitat que demana el context". 

Alhora, Gual ha explicat que a aquest context s'hi afegeix el fet que "els hàbits de la clientela han canviat, el client vol cada vegada més digitalització, més tecnologia i més rapidesa, i és evident que els bancs hem de reaccionar als canvis de l'entorn". Per la seva banda, el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, "venim d’un període molt dur, no estem en el millor moment de rendibilitat, i el que estem fent és fruit de la més evident necessitat de gestionar una empresa de cara el curt i el llarg termini". 

"Voluntat d'acord"

Tot i que tant l'entitat com els sindicats asseguren que tenen "voluntat d'acord", les posicions d'ambdues bandes es troben encara molt allunyades. "Ens hem marcat el 8 de maig com a data límit per arribar a un acord. Si volem seguir com en el passat i millorar hem de prendre mesures ara, que encara hi som a temps", ha assegurat Gual.

"S’ha de ser realista sobre la situació de transformació del negoci, amb marges baixos i costos creixents", ha explicat el president. "Cada dia hem de fer un gran esforç per augmentar beneficis i disminuir despeses, i en aquest context s’emmarca la negociació que hi tenim amb els sindicats, complicada però que tenim tota la intenció d’arribar a un acord". 

Els sindicats, per la seva banda, han convocat aturades de dues hores aquest matí a les 11, hora en què començava la junta d'accionistes de l'entitat, i fins a 200 sindicalistes s'han agrupat davant el Palau de Congressos de València, lloc on s'ha celebrat l'acte.